interviu Bild2Interviul lui Vladimir Putin pentru Bild, publicat si pe site-ul Kremlinului în limba rusa, a fost cenzurat de catre personalul administratiei prezidentiale, observa „Moskovski Komsomoleţ”, care a comparat versiunile rusă și germană a textului.

Interviul a fost acordat de Putin în timpul vacantei de Crăciun si publicat in doua parti pe site-ul oficial al președintelui rus.

Diferentele dintre cele doua versiuni incep chiar din startul discutiei.

În versiunea risa, jurnalistul german ar fi întrebat: „Pe parcursul anului trecut lumea a observat un număr mare de războaie și crize, asa ceva nu s-a mai vazut de mulți ani. Ce am făcut greșit?”. În textul original, în limba germană, întrebarea este diferita: „Ce nu a mers bine în relația dintre Rusia și Occident?”

O discrepanță semnificativă se observă în conversația despre Crimeea, atunci când jurnaliștii l-au întrebat pe Putin dacă „merita sa sacrifice cooperarea cu Occidentul prin schimbarea unilaterală a frontierelor în Europa, a carei functionare se bazează în special pe respectarea frontierele naționale”. Ultima propozitie în textul rusesc a fost eliminată, aceasta fiind înlocuită cu o exprimare scurtă „schimbare de frontiere”.

De asemenea, lipseste replica jurnaliștilor „despre provocarea fara perdea aruncata (de Rusia) si explicarea diferentei dintre Crimeea și Kosovo:”guvernul central sârb a condus un război împotriva albanezilor kosovari și a expulzat mii de kosovari. Aceasta este diferența”.
Referindu-se la situația din Donbass, jurnaliștii germani indică faptul că există „oameni care trag unul in altul”, reprezantanti de forțele guvernului central din Ucraina, pe de o parte și „separatiștii sustinuti de Rusia”, pe de alta parte. Versiunea rusa a acestui pasaj este eliminata – acesta fiind înlocuit cu „acțiuni militare”.

A fost omisa şi replica jurnaliștilor că Angela Merkel „s-a angajat să extindă sancțiunile împotriva Rusiei”.intreviu Bild

Textul Bild in limba germana atinge problema cooperării cu „G8” si afirmă că, „practic, comunitatea internațională a pus în prezent Rusia în afara legii”.

În versiunea rusa, Putin este întrebat: „Aveti de gând să luati măsuri pentru a reveni de la formatul „G7” la  formatul „G8”?

De asemenea, a fost omisa fraza despre președintele Barack Obama care a „ironizat” Rusia. Versiunea rusa ofera o varianta mai puțin „emoționala”: „Cum ați reacționat la cuvintele președintelui american despre Rusia?”

Au existat diferențe notabile si in ceea ce priveste problemele privind Siria. Jurnaliștii germani au spus că Bashar al-Assad „este responsabil pentru zeci de mii de morți, și acest lucru este fara tagada”, in timp ce varianta rusa spune: „președintele sirian Assad aplica lovituri asupra propriului popor”.

În plus, site-ul Kremlinului a atribuit jurnalistilor germani fraza „Noi luptăm cu provocări comune”, în timp ce in textul german aceasta fraza lipseste.

În plus, pe site-ul Kremlinului, jurnalistii germani ii mulțumesc lui Putin pentru „conversație excelentă și foarte detaliata”, dar in varianta Bild apare doar expresia – „Vă mulțumim pentru acest interviu”.

Stabilirea care varianta este mai aproape de original este imposibila, deoarece în inregistrarile video intrebarile jurnalistilor au fost taiate, fiind lasate doar raspunsurile lui Vladimir Putin.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Interviul lui Putin din Bild: Povestea cenzurării variantei în limba rusă

  1. yehudy spune:

    catun, citeste cartile lui viktor suvorov, fost colonel gru care a defectat in 1978.
    o sa intelegi cum rusia intr-o propozitie emite 3 minciuni 🙂
    daca vrei, iti pot trimite „spargatorul de gheata”, „ziua m”, „ultima republica”, „epurarea”.

  2. Catun spune:

    Si asa Putin ascunde realitatea de poporul rus. Ii minte in fata, iar rusii adora sa fie mintiti cat mai frumos. Din ditamai Rusia, denunta oare vreun jurnalist faptul ca e pacalit zi de zi de mitomanul Putin?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top