Echipa de investigație înființată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a confirmat influența externă continua asupra documentelor și deciziilor APCE, precum și activitatea sistemică în contradicție cu standardele etice a unor deputați ai APCE, se arata în raportul prezentat duminică Biroului APCE.

Principalele acuzații ale raportului de 198 de pagini se referă la cazuri de mituire initiate de oficiali din Azerbaidjan, dar membrii echipei de investigare observă că problemele nu se limitează la o singură țară.

„În timpul investigarii, au fost primite informații despre situații non-standard legate de alte țări”, a declarat șeful echipei de investigare, judecătorul Nicolas Bratza. Cu toate acestea, din cauza lipsei de timp, ancheta s-a concentrat pe cazul Azerbaidjanului, care a provocat cele mai multe acuzații.

Bratza a spus că au fost adunate probe suficiente pentru a sustine „ca a existat un grup care activa în APCE în favoarea Azerbaidjanului … 7 membri și foști membri ai Adunării APCE au acționat contrar standardelor etice“, – a spus el.

O problemă specială este cea a cadourilor în APCE.

„Membrii APCE și membrii Secretariatului APCE au primit numeroase cadouri … Noi nu avem suficiente dovezi pentru a dovedi legatura dintre un anumit cadou si o anumita decizie. Cu toate acestea, considerăm că este necesar să se sublinieze lipsa de transparență în problema cadourilor“, a declarat judecătorul.

Primele acuzații de corupție in cadrul APCE au fost facute începând cu anul 2012, când activiștii au făcut publice o serie de probe cu privire la mituirea sistemică a unor deputați APCE de către guvernul azer. Adunarea a ignorat aceste afirmații timp de mai mulți ani, până când unele dintre ele au fost confirmate în 2015 de poliția italiană, care l-a reținut pe fostul deputat Luca Volonte.

După scandalul cu Pedro Agramunt (cazut sub influenta Rusiei), problema a devenit și mai urgentă. Sub presiunea unor noi dovezi, APCE și Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei au convenit să înființeze o echipă de investigație externă.

Aceasta este compusa din Nicolas Bratza, fostul președinte al Curții Europene a Drepturilor Omului,  Jean-Louis Bruguière, judecător francez de renume aflat la pensie și Elisabet Fura, fost judecător CEDO, în prezent ombudsman suedez.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Related Posts

3 Responses to Investigatorii au confirmat coruperea sistemică a APCE de către Azerbaidjan

  1. Marian spune:

    Acul în caru’ cu fan !Daca este ,daca nu este!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top