dolariVolumul total al investițiilor străine directe (ISD) la nivel mondial a crescut în 2015 cu 36% comparativ cu anul precedent și a constituit 1,7 trilioane de dolari.

În Rusia, volumul ISD a scazut cu 92%, conform raportului mondial privind investițiile, pregătit de Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), „Interfax”.

Anul trecut, investitiile straine directe au atins un nou varf, după criza economică şi financiară mondială din 2008-2009.

În acelaşi timp, SUA au recastigat primul loc, depăşind China cu Hong Kong.

Afluxul de investiţii străine directe în economia Statelor Unite s-a ridicat la 384 de miliarde de dolari. SUA sunt la conducerea acestui top de la începutul anilor 1980, când UNCTAD a început colectarea datelor, pana în anul 2014, cand au fost depasite de China.

Clubul ţărilor celor mai atractive pentru investitorii în 2015 a mai inclus Hong Kong (China) cu 163 miliarde de euro, China continentală (136 miliarde de dolari), Olanda, Marea Britanie, Singapore, India, Brazilia, Canada şi Franţa.

Principalul factor de creştere a investiţiilor străine directe la nivel mondial a fost afluxul de fonduri în ţările industrializate, care aproape ca s-a dublat.

Cu toate acestea, această creştere a fost determinată în principal de fuziuni si achizitii transfrontaliere, cu o contribuţie minimă în proiectele aferente activelor de productie. Volumul tranzacţiilor de achizitii si fuziuni a crescut cu 61% – până la 644 miliarde dolari.

Fluxul de investiţii în tarile în curs de dezvoltare a crescut cu doar 5%, în comparație cu anul 2014 şi a fost de 741 miliarde de dolari. Investițiile în ţările în curs de dezvoltare din Asia au crescut cu 15%, în timp ce în India s-au dublat şi au constituit 59 de miliarde de dolari.
Raportul constată că în ţările cu economie în tranziție fluxul de investiții străine directe a scăzut cu 54%. Acest declin este atribuit cresterii numarului de conflicte armate  și scăderii preţurilor materiilor prime.
Cea mai mare scădere a investițiilor străine directe în acest grup a fost observat în Rusia şi Kazahstan, cu 92%, respectiv 66%.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Investiţiile străine directe din Rusia au scăzut cu 92%

  1. rsumy spune:

    Cât de prost sà fii să faci investiții într-o dictatură, Rusia?
    Se supără piticu’ atomic într-o zi, și ți-ai pierdut toți banii… 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top