parada1Pe 9 mai, Rusia își amintește despre victoria sovietică în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Conform istoricului german și politologului Jan Behrends, Parada militara de pe 9 mai din Piata Rosie din Moscova  este cel ma important eveniment in calendarul politic sovietic si acum rusesc înca din timpul conducerii lui Leonid Brejnev, potrivit Internationale Politik und Gesellschaft (IPG).

Acest lucru este de înțeles, având în vedere sacrificiile enorme din conflictul germano-sovietic și consecința acestuia, care au transformat URSS într-o superputere.

Cu toate acestea, crede Berends, „în perioada Brejnev, cultul victoriei a câștigat dubiosul rol de stergere din memorie a altor catastrofe”. Liderii sovietici și cei ruși au nevoie de cultul victoriei pentru a da un sens istoriei Rusiei in secolul al XX-lea. „Victoria asupra Germaniei a fost momentul sacru: prin triumful asupra fascismului, Uniunea Sovietică s-a asezat pe picior de egalitate cu ceilalti invingatori, în ciuda propriilor crime” – consideră expertul.

Astfel, orice îndoială a misiunii istorice a Uniunii Sovietice a fost exclusă. În perioada sovietică, a fost înrădăcinată ideea că statul, care a obtinut victoria in razboiul cu Hitler, nu mai este obligat să raspunda pentru propriile crime, pentru teroarea revolutiei din 1917, războiul civil, colectivizarea fortata și foametea ulterioară, deportările, Gulagul și „Marea Teroare”. „Memoria victimelor dictaturii comuniste a fost ștearsă, iar în centrul atenției publice a fost pus triumful de la 1945”, – subliniaza Behrends.

Dar chiar marele război este comemorat selectiv, iar cronologia este un mare tabu în aceasta poveste. Astfel, în versiunea sovietică a istoriei „Războiul pentru Apararea Patriei” a început odata cu atacul german asupra URSS din 1941. „Pactul germano-sovietic de neagresiune, anexarea estului Poloniei, executarea ofițerilor polonezi la Katyn, ocuparea țărilor baltice, războiul sovieto-finlandez, ultimatumul si ocuparea unei parti din Romania, nu sunt nici acum parte a imaginii istoriei sovietice. Chiar și evenimentele din 1941-1945 sunt amintite doar ocazional.

putin paradaDupă prabusirea comunismului, interpretarea istoriei s-a schimbat un pic. Sub Gorbaciov a început o amplă dezbatere publică cu privire la tragediile și crimele secolului XX. Ca urmare, pentru câțiva ani, 9 mai și-a pierdut sensul sovietic.
Cu toate acestea, „perioada liberala a fost de scurtă durată”. Odată cu venirea la putere a lui Vladimir Putin în 2000, cultul Marelui Război s-a întors în centrul atenției publice. Parada militară în Piața Roșie din nou a dobândit o valoare simbolică deosebită.

„De fapt, cultul victoriei în Rusia modernă este chiar mai important decât era în ​​Uniunea Sovietică – spune autorul materialului. – Celebrarea a 70 de ani de la victoria asupra nazismului nu doar ca justifica statul rus istoric, dar, de asemenea, justifica politica anti-occidentala și chiar atacul asupra Ucrainei (fasciste, potrivit propagandei ruse)”.

Berends afirma ca „se dau uitarii astăzi nu doar ororile stalinismului, dar si idealurile erei perestroika și speranța pentru un guvern responsabil, stat de drept, societății liberale și prospere, o Rusie de care vecinii sa nu se mai teama”.
Toate aceste speranțe au fost spulberate, spune autorul: „Mândria in legatura cu grandoarea istorică justifica izolarea politică externă și stagnarea societatii ruse”.

parada TransnistriaCultul victoriei nu este util doar pentru a sterge din memorie perioadele urate, dar si pentru „discriminarea dizidenților” și „izolarea fata de Europa”, spune Behrends. Participarea la parada de pe 9 mai este considerată o dovadă de loialitate. Purtarea panglicilor „sf. Gheorghe” – o datorie patriotică.

Totodata, participarea la Ziua Victoriei înseamnă si sustinere pentru lupta împotriva „noul fascism” – din Ucraina. Cei care nu sprijina aceasta linie, nu sunt considerati patrioti.

„Cultul victoriei promovat de Putin duce la izolarea Rusiei – spune Behrends.

Parada menita sa ingrozeasca lumea, de pe 9 mai, este punctul culminant al amneziei istorice și politice. „Acest cult nu serveste memoria istorică, ci mai presus de toate justifica politica lui Vladimir Putin „- rezumă autorul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top