steag IranIranul este gata furnizeze gaz pentru Europa prin Nabucco, a declarat Ali Majedi, ministrul adjunct al Petrolului si Gazelor de la Teheran. Oficialul a precizat că, recent, Iranul a fost vizitat de delegații din două țări europene interesate de importul de gaz iranian, și care au discutat despre căile de livrare, potrivit agentiei Prime”.

În prezent, Gazprom asigură aproximativ o treime din gazele consumate în Europa. După reluarea războiului gazelor dintre Rusia și Ucraina, Comisia Europeană a început din nou să caute soluţii pentru a reduce dependența de gazul rusesc. Noul furnizor de gaze naturale a lUE ar putea fi Iranul, a recunoscut la mijlocul lunii iunie, comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger.

Rezervele de gaze naturale din Iran sunt comparabile cu cele din Rusia, fiind printre cele mai mari din lume (aproximativ 34 trilioane de metri cubi).

„În condiţiile în care Rusia nu mai este un partener sigur, Iranul ar putea deveni o alternativă politică pentru UE cred experții Consiliului German pentru Relații Externe.

Între timp, Iranul foloseste conflictul ruso-american pentru a ieși de sub sancțiuni. Totodata, SUA ar dori să folosească petrolului iranian pentru deraierea prețurilor mondiale, fapt care ar lovi Rusia. Prin urmare, reconcilierea între Iran şi SUA este reciproc avantajoasă.

conducteTotodată, în septembrie, Iranul s-a angajat să semneze un contract important cu Rusia pentru furnizarea a până la 25 de milioane de tone de ţiţei pe an. Rusia va oferi la schimb echipamente de productie pentru industria energetică. Iranul nu are aliați politici, şi dacă va avea oportunitatea să vândă petrol Rusiei și SUA, şi gaze Europei, atunci o va face cu siguranţă.

În prezent, întreaga producție de gaze a Iranului aproximativ 160 de miliarde de metri cubi – este consumata pe piața internă. Dar, până în 2020, Iranul ar putea crește producția la 215 miliarde de metri cubi, iar în 2030 până la 260 de miliarde de metri cubi. Ţara va avea un surplus de 30-35 miliarde de metri cubi pe an, ceea ce va justifica construcția conductei de export a gazelor.

Proiectul gazoductului Nabucco a apărut la începutul anilor 2000. Acesta prevedea transportul de gaz iranian spre Europa, via Turcia. Ulterior, SUA și Europa au impus sancțiuni Iranului din cauza programului său nuclear, iar Nabucco a fost reorinetat pentru livrarile de gaze din Azerbaidjan (de la zacamântul Shah Deniz).

Ulterior, Turcia și Azerbaidjan, împreună cu consorțiu Shah Deniz, condus de BP, au decis sa construiasca propria conducta – TANAP – care urma să traverseze prin Turcia spre Bulgaria. Prin urmare, proiectul Nabucco a fost tăiat și văzut ca o continuare a TANAP-ului european din Bulgaria în Austria.

Dar, în Europa a apărut un alt proiect, o continuare a TANAP, conducta de gaz TAP, care trece prin Grecia şi sudul Italiei. Acest proiect a fost „îmbrăţişat” până la urmă de consorțiul Shah Deniz„, Nabucco fiind ca şi uitat până la recentele evenimente din Ucraina.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top