Din cauza apariției în apropierea spațiului aerian al Irlandei a două bombardiere nucleare rusești Tu-95 (Bear), autoritățile irlandeze au fost nevoite să schimbe traseul de zbor al unui avion de pasageri și sa întârzie decolarea altui avion civil de linie, potrivit Irish Examinerсо.
Publicatia precizeaza ca decolarea avionului din Dublin a fost amanata în legătură cu acțiunile aeronavelor militare rusești în spațiul aerian controlat de Irlanda. Traseul altei aeronave, care era deja în zbor, a fost schimbat pentru a evita o posibilă apropiere de bombardierul rusesc.
Ambele aeronave efectuau zboruri comerciale, iar la bordul lor erau sute de oameni, subliniază publicația.
Investigaţia din Dublin a constatat ca, pe 18 februarie, două bombardiere ruse Tu-95 s-au apropiat de granița irlandeză, la 46 km de coasta.
Ministrul apărării din Irlanda Simon Coveney spune ca Guvernul nu este amuzat de faptul că Rusia nu avertizeaza despre zborurile bombardierelor sale cu transponderele oprite. La randul sau, Ministerul Afacerilor Externe al Irlandei a declarat că intenționează să discute incidentul cu autoritățile ruse.
Se remarcă faptul că Dublin a mai adresat o astfel de solicitare Moscovei în trecut, iar Rusia a promis să nu repete incidente similare.
Reamintim că, în luna decembrie a anului trecut, oficiali ai ministerului suedez al Apărării au declarat că o aeronava militara ruseasca cu transponderul oprit a evitat o ciocnire cu un avion de pasageri. Potrivit Stockholmului, incidentul a avut loc pe 12 decemnrie în spațiul aerian internațional aproape de Malmö, în partea de sud a coastei suedeze. Pentru a evita coliziunea intre aeronave, controlorii de trafic au schimbat traseul de zbor al avionului de linie care realiza cursa Copenhaga-Roma.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Avioanele care zboara cu transponderul oprit ar trebui doborâte!
Oare cum ar reacționa mujicii într-un caz asemănător???
A se vedea avionul sud-coreean dobarât de sovietici în 1983.
nu cunosc foarte bine legislatia, insa cred ca daca un avion – si militar pe deasupra – zboara cu transponderul oprit si fara sa se identifice si incalca spatiul aerian al altei tari, poate fi doborat fara probleme. daca tu stii ca acolo nu se afla niciun avion civil al tau sau al altor tari (ca doar ai planul de zbor pe ziua respectiva), daca nicio tara vecina nu te-a anuntat de pierderea vreunui avion cu probleme, daca niciun aparat nu a fost dat disparut, trebuie sa tragi concluzia ca e un aparat de zbor trimis intentionat cu ganduri rele de catre cineva. si atunci nu mai deviezi alte aeronave, nici nu mai ridici avioane de interceptare de la sol, ci trimiti direct cateva rachete sol-aer. banuiesc ca nu o sa comenteze nimeni: ba, am trimis si eu un bombardier cu transponderul oprit, fara sa te anunt inainte, stii ceva de el?
Problema e că rusnacii nu încalcă spațiul aerian, ci zboară la limita lui (ce mai înseamnă „limită” la viteze de la 500 km/h în sus?).
Dar tot golani se cheamă că sunt… 🙂