miller PutinRelația dintre „Gazprom” şi Turkmenistan trece din nou printr-o criză acută. După eşuarea negocierilor privind reducerea prețului gazului turkmen, monopolul rusesc a decis in mod unilateral sa plăteasca cat vrea. De fapt, împotriva turkmenilor, „Gazprom” aplică aceeași strategie pe care tot el o critica în mod activ in negocierile cu Ucraina, care o aplica împotriva sa. Ca urmare, numai in acest an Ashgabatul a pierdut aproximativ 400 de milioane de dolari.

De la începutul anului 2015 , Gazprom nu a mai plătit datoriile fata de Turkmengaz „pentru volumele de gaze naturale turkmene livrate monopolului rus” – se arata într-un comunicat postat pe site-ul guvernului turkmen. Se mai menţioneaza acolo că societatea rusă „a devenit insolvabilă în contractul de vânzare de gaze naturale”.

Gazul turkmen este livrat în Rusia înca din perioada sovietică. După prăbușirea URSS, „Gazprom” a cumpărat până la 80 de miliarde de metri cubi de gaz turkmen anual, pe care apoi il redirectiona spre sudul Rusiei, în Ucraina, precum și în Europa de sud. Apoi, pentru a-si consolida si mai mult relatia preferentiala cu Turkmenistan, guvernul rus a scutit de taxa de export gazul cumpărat de „Gazprom” în Asia Centrală. De la începutul anilor 2000, „Gazprom” și Turkmenistan au avut o disputa cronicizată cu privire la pretul gazului, iar volumul achizițiilor a fost în continuă scădere. Până spre sfârșitul anilor 2000 problema a devenit critica, mai ales dupa ce „Gazprom” a introdus noi capacitati de producție în Yamal, iar cererea de gaze din Europa a scăzut brusc.

Initial, Gazprom a redus volumul achizițiilor de gaze naturale din Turkmenistan în mod unilateral, iar apoi, în aprilie 2009, dupa un accident la gazoductul Asia Centrală-Centru, livrările au fost oprite complet și reluate abia în ianuarie 2010. Atunci, Turkmenistanul a fost de acord să reducă prețul gazelor la 240 dolari pe mia de metri cubi, iar volumul achizitiilor – până la 10 miliarde de metri cubi pe an.Gazprom

Acesta a fost nivelul de achizitii al Gazprom în ultimii cinci ani. Dar, în 2015, Gazprom a anuntat ca va cumpara doar 4 miliarde de metri cubi.

Potrivit Kommersant, care citeaza mai multe surse familiare cu situatia, criza actuală a fost cauzată de o dispută asupra prețului gazului. Din cauza scăderii accentuate a prețurilor de export din Europa, „Gazprom” sustine ca a suferit pierderi la gazul cumparat din Turkmenistan. Negocierile cu privire la modificarea prețului au fost purtate în mod activ tot anul trecut. „Conform contractului, noi avem dreptul sa revizuim prețul din cauza modificărilor severe ale condițiilor externe, dar turkmenii ignoră încercările de dialog”, – spune o sursa din Gazprom. Potrivit acesteia, monopolul continua sa achite pentru gazul turkmen, dar „a fost nevoita să treaca la plati netback” (prețul Gazprom din Europa, minus costul transportului), pentru a evita inregistrarea de pierderi.

Surse din cadrul Gazprom nu vor sa spuna care este nivelul datoriei. Dar, pe baza volumului de livrări în 2015, diferenta ar putea ajunge la 300-400 milioane de dolari.

Gazprom pregateste acum documentele pentru a apela la o instanta de arbitraj european, probabil la Curtea de la Stockholm.

Astfel, „Gazprom” a aplicat aceeasi strategie cu Turkmenistanul pe care a folosit-o Ucraina împotriva sa, în 2014. Atunci, Kievul a decis sa stabileasca in mod unilateral pretul pentru gazul rusesc la 268.5 dolari pe mia de metri cubi, considerand prețul contractual prea mare. Conducerea monopolului a numit aceasta practica ca fiind inacceptabila.

Situația de la „Gazprom” este complicata de faptul că Rusia nu are nevoie de gazul turkmen, dar il cumpara pentru a mentine tara in sfera sa de influenta. În ultimii ani, Gazprom a inregistrat un surplus imens de gaze: capacitatea de exploatare este de 617 miliarde de metri cubi, în timp ce producția, în 2014 – doar 443 miliarde de metri cubi. În această situație, „Gazprom” este extrem de interesat să vândă in primul rand propriile gaze naturale, care au un cost relativ redus.

Dacă conflcitul pretului Gazprom” cu Turkmenistanul va ajunge la arbitraj, acesta va fi primul precedent în istoria relațiilor ruso-turkmene, sustine Maria Belova de la Vygon Consulting. În opinia ei, această situație amenință cu consecințe extrem de negative pentru „Gazprom”, care în disputele cu Europa apara în mod constant pozitia sa de vanzator de gaz. „Deci, pe de o parte a frontierei, vorbim despre beneficiile contractelor pe termen lung, care ar oferi stabilitate, iar pe de altă parte – reducem plățile pentru gaz în mod unilateral,” – spune Maria Belova. Totdata, adauga ea, victoria Gazprom la Curtea de Arbitraj  va fi pentru companie mai rea decât pierderea, deoarece o astfel de decizie ar fi utilizata imediat în Europa împotriva monopolului.

Dar consecințele ar putea fi si mai grave. „Turkmenii au ales bine momentul pentru declarațiile lor cu privire la lipsa de fiabilitate a firmei Gazprom”.

„La Ufa începe summit BRICS și SCO, la care participa conducerea chineză și la care cu siguranță vor fi discutate proeictele de gaze”, – spune analistul. Iar traseul vestic al aprovizionării cu gaze rusesti a Chinei, aflat acum în negocieri, este un concurent direct al gazului turkmen.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top