calugarul AbelCuvântul „conspirologie ” (conspirology) desemneaza o „știință care investighează activități clandestine, conspirații și societățile secrete.”

Mai inseamna un sistem de viziuni, o miscare in istorie si politologie care explica anumite evenimente ca urmare a conspiratiei societăților secrete și a fenomenelor oculte.

Ocultismul este deci o componentă a conspirologiei, care poate oferi oricarei informații statut de super-intriga, s-o mute în topul titlurilor ziarelor, scrie InformSoprotivlenie, Grup de Analiza Politica si Militara.

Specialiștii in media folosesc de multă vreme ocultismul în publicitate, PR si propaganda.

Mai mult decât atât, putem spune că teoriile conspiratiei au devenit un fenomen al culturii populare. Sa ne gandim numai ce au insemnat pentru noi seriale de televiziune precum «Dosarele X», filmul „Teoria Conspirației”, romanele lui Dan Brown – „Codul lui Da Vinci” și „Îngeri și demoni”, cartea lui Umberto Eco „Numele trandafirului”, „Pendulul lui Foucault” etc.

Teoriile conspirației au fost adoptate și de jurnaliști, care au inventat cu acest scop un „al treilea factor de forță” în analiza proceselor – de exemplu la un meci de fotbal, câștig la loterie sau rezultatele electorale. Conspirologia adauga „condimente” in articolele ziarelor și le face mai populare.

Inca din secolul trecut, teoriile conspirației au fos incluse în instrumentarul operațiunilor de dezinformare si propaganda. Spre exemplul, Goebbels a decis să utilizeze în scopuri propagandistice „predictiile profetului Nostradamus”. În acest scop, Goebbels a creat o unitate specială – Comisia pentru astrologie și mostenirea lui Nostradamus. În curând, Comisia a pregătit o broșură speciala despre predictiile lui Nostradamus care prezenta naziștii într-o lumină favorabilă şi care a fost distribuită cu succes în alte țări.

În prezent, propaganda moderna rusă recurge de multe ori la teoriile conspirațiilor ca o metodă de influență informaționala. De obicei, teoriile conspirației sunt folosite pentru a influența publicul intern.

În acest sens, A.Asmolov, șeful Departamentului de Psihologie a Personalitatii de la USM, sustine că în constiinta colectiva a rușilor există trei arhetipuri convenționale:

primul arhetip – credința într-un „centru”, care ştie, înțelege și vede totul. În perioada sovietică – era Partidul Comunist, în Rusia de astăzi – elita conducătoare de la Kremlin. Acest „centru” este responsabil de absolut toate deciziile din Rusia. În același timp, în unele cazuri, rolul de „centru” poate fi acordat celei „de-a treia forte”, puternice și misterioase, care influenteaza procesele importante din Rusia – aceasta este teoria conspiratiei;

al doilea rând arhetip – este indispensabil legat de prezența „inamicului”. Națiunea trebuie să fie întotdeauna în lupta cu un inamic şi atunci toate problemele pot fi atribuite dusmanului (intern sau extern): în perioada sovietică – contra-revoluționarii și disidenții, mai târziu – America de Vest (anglo-saxonii). Este de remarcat că, până de curând, locul a fost ocupat de Ucraina, astăzi – ISIS;

al treilea arhetip – încrederea necondiționată în „centru”. Cu alte cuvinte, „centrul” știe cum să  învingă „dușmanul” și le spune oamenilor cum să se comporte. Acest fanatism fata de conducerea Rusiei a creat în mod repetat condițiile prealabile pentru cultul personalității lui Lenin, Stalin și Putin.

Atotvazatoarea „a treia forță” și dușmanii poporului – sunt ceea ce este necesar pentru o campanie eficientă de propaganda.

Injectiile cu teorii ale conspiratiei în mass-media arata destul de convingător pentru ca acestea creaza rapid starea de spirit necesara în societate.

Incertitudinea și convingerea – sunt două cele mai puternice calități umane care sunt influențate de poveștile teoriilor conspirației. Oamenii sunt întotdeauna predispusi să scăpe de neîncredere pentru a imbratisa certitudinea.

Iată câteva povești ale teoriilor conspirației, care pot fi de multe ori găsite în presa rusa:

DixonPrezicatoarea americana Jean Dixon (1918-1997) a insistat că Rusia are potențialul de dezvoltarea rapidă și puternică.

„… Speranța lumii, renașterea ei va veni din Rusia, și nu are nicio legătură cu ceea ce este comunismul. În Rusia se va naste cea mai  autentica și mare sursă de libertate … ”

Cu toate acestea, sursele din Rusia nu mentioneaza o alta parte a previziunile lui Dixon: „… războiul de agresiune al Chinei Rosii cu Rusia va dura din 2020 – 2037. Noua superputere – China – continuă ofensiva în Orientul Mijlociu: armata chineză din prima încercare va ocupa întreaga Asie, inclusiv regiunile asiatice ale (fostei) URSS”.

Jeane Dixon a prezis asasinarea președintelui John F. Kennedy, moartea timpurie a actriței Marline Monro, lansarea primului satelit artificial al Pământului și pierderea navei spațiale „Apollo 1”.

calugarul AbelCalugarul Abel (1757-1841), poreclit „profeticul”, a prezis căderea dinastiei Romanov.

Rusia a recurs adesea la interpretarea liberă a profețiilor sale.

Iata un exemplu:

„… Numele unsului lui Dumnezeu va apare de trei ori în istoria Rusiei. Doi deja au fost, dar nu pe tronul regal. Al treilea este salvarea, in el este mântuirea și fericirea. Mare va fi apoi Rusia. Şi va reveni la rădăcinile vieții sale. ”

Pseudo-istoricii rusi imediat au adapat profeția contemporanietatii. Astfel, a fost compus un lanț de analogii care leaga profeția de numele președintelui Vladimir Putin. Primul cneaz care a botezat Rusia a fost Vladimir, apoi a venit liderul proletariatului revoluționar Vladimir Ilici Lenin, care a fost al doilea. Al treilea nume Vladimir – al președintele rus. Puzzle terminat!

De fapt, predicția lui Abel care a ajuns pana la noi nu îl indica pe Putin. Aceasta este o pură speculație a birocrației propagandistice a Kremlinului, care a folosit numele unui călugăr la moda în beneficiul liderul rus.

vangaBaba Vanga (1911-1996) – clarvăzătoare bulgară, a prezis multe evenimente din viața popoarelor şi indivizilor și de rang înalt.

Descifrarea previziunilor lui Vanga încă reprezintă dificultate pentru experți, deoarece clarvăzătoarea nu ne da niciun nume, perioadă sau eveniment. Mesajele ei sunt pur simbolice și, adesea, pot fi „înțelese” abia dupa ce un eveniment s-a produs.

Cu toate acestea, din 2013, apar o varietate de surse, unde puteți găsi mai multe versiuni ale profeției lui Vanga despre Rusia. Una dintre acestea: „indestructibilă este slava lui Vladimir, slava Rusiei. Rusia se va ridica și nimic nu ii va putea sta in fata. Va mătura totul în calea sa. Și multe națiuni vor fi atrase de ea, și va găsi fosta glorie”.

Surse de la Kremlin dau o interpretare mai radicală declarațiilor Vangai, presupunand ca „Rusia va fi stăpânul lumii.”

Metoda de interpretare, cea care a premis deducerea numelui lui Vladimir (Vanga, dupa cum se stie, nu a dat nicun nume)  este absolut identica cu cazul călugărului Abel, ceea ce ar trebui să indice în mod evident legatura dintre aceste două teorii ale conspirației.

Edgar CayceEdgar Cayce (1877-1945) – mistic american și „vindecător” auto-proclamat. Şi el ar fi vorbit despre Putin:

„Noul lider rus va prelua brusc puterea. Și atunci el va lua toată puterea supremă a Rusiei în mâinile sale și nimeni nu îi va putea rezista. Mai târziu, el va deveni conducător al lumii, care va aduce prosperitatea tuturor ființelor de pe planeta. Oamenii îi vor spune și lui Dumnezeu”.

Problema este că americanul afirma ca „casa lui (liderului rus) si a noii sale rase este în partea de sud a Siberiei.”

Se poate spune că propaganda axata pe conspirologie a devenit parte integranta a „formatorilor de opinie ruși”.

Și încă o trăsătură. Propaganda cu logica conspirației funcționează în conformitate cu regula: lipsa dovezilor este cea mai bună dovadă. Acest lucru permite completarea golurilor cu oricare din cele trei arhetipuri ale constiintei colective a rușilor, menționate de Asmolov, șeful Departamentului de Psihologie a Personalității de la Universitatea de Stat din Moscova.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 3,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

6 Responses to IS: „Conspirologia” în slujba propagandei Kremlinului

 1. yehudy spune:

  rusia este ultimul imperiu pe moarte: rusia are 22 de republici etnice, in rusia se vorbesc 100 de limbi nationale recunoscute oficial.
  rusia se va dezintegra in scurt timp.

 2. Zorg spune:

  Preoții Iustin Pârvu și Arsenie Boca au fost „promovați” la rangul de prezicători tot de propagandiști „estici”. Poate că în timpul vieții sfaturile lor prețuiau ceva pentru adevărații credincioși. În prezent „brandurile” Boca și Pârvu sunt doar surse de profeții apocaliptice care mai de care mai ridicole, folosite pentru inocularea anumitor idei in creierele slabe

  • Catun spune:

   E o industrie in care baieteii si fetitele in negru fac bani pe seama prostimii. Omul, in general, tinde sa prefere orice altceva in loc de credinta autentica care izvoraste din viata si jertfa lui Iisus Hristos.

 3. Zorg spune:

  Este o propagandă uriașă în media, care „promovează valorile rusești” prin denigrarea americanilor. Vă dau un exemplu simplu. Dacă veți viziona pe youtube un filmuleț, fie el și desen animat, veți agăța o droaie de alte filmulețe care au „stăpân rus”. Este uluitor cum nu se sesizează nimeni de această „infecție”

 4. Catun spune:

  Pe scurt, cele trei trasaturi – credinta intr-un „centru aproape divin”, eterna lupta impotriva unui inamic indispensabil si incredere neconditonata in „centrul” care detin planul salvator – pot fi observat lejer la trolii imbicsiti de propaganda rusa. Din nefericire multi basarabeni mai poarta nostalgiile acestea cand se raporteaza la Muma Rassia.

  • Clau spune:

   nu basarabenii sunt nostalgici…ci salbaticii stramutati din rusnacia in locul moldovenilor deportati, ei sunt cei nostalgici. Asta se vede nu doar in Moldova ci si in republicile baltice, Polonia…peste tot unde a ajuns opinca rusnaca au deportat populatii intregi si in locul lor au adus straini de cele mai multe ori salbatici primitivi carora li s-au oferit gratuit casa cu tot cu mobila si hainele/bunurile nenorocitilor deportati/lichidati prin Siberia. Astfel se explica de ce putinismul are adepti in Europa de Est, profotorii, capusele societati care au prosperat in perioada comunista/bolsevica/sovietica sunt nostalgici, ei primeau totul de-a gata si aveau salarii mai mari si functii doar pentru ca „exista” spre deosebire de localnici care faceau toata treaba pe salarii de mizerie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top