blindate NalcikDin Caucazul de Nord au început sa vina știri constante despre ciocnirile forțelor de securitate ruse cu bande înarmate ale islamistilor. Zielele trecute, în capitala Kabardino-Balkaria a fost executata a doua opertiune antitero în mai puțin de două săptămâni, iar în week-end, alţi câtiva militanți musulmani au fost uciși în Ingușetia. Experții constata activarea terorismului subteran și nu exclud că acest lucru poate fi din cauza influenței crescute în regiune a organizației „Stat Islamic” (ISIS), scre Nezavisimaia Gazeta.

Operațiunea contrateroristă a fost declansata într-o zona a capitalei Nalcik, la ora trei dimineața, într-un apartament dintr-un bloc turn, unde s-a adapostit gruparea terorista.

Forțele de securitate au evacuat din zona aproximativ 300 de locuitori și au cerut militanților sa se predea. Acestia au refuzat și au deschis focul. În timpul asaltul, șase islamisti au fost ucisi, potrivit Comitetului Național Anti-terorist (NAC).

Nu au fost inregistrate victime în rândul civililor și a fortelor de aplicare a legii.

În apartament au fost găsite puști de asalt și mari cantități de muniție. Potrivit FSB, rebelii faceau parte din  așa-numitul sector central al organizatiei din Kabardino-Balkaria și aveau deja la activ mai multe atacuri teroriste. În special, membrii acestui grup sunt suspectati de recenta ucidere a unui colonel de poliție, șef peste Chereksky District, Tahir Guziev. Politistul a fost mitraliat in timp ce dormea, în casa sa, în noaptea zilei de 31 iulie. Potrivit anchetatorilor, unul dintre ucigași era vecin al polițistului, care, în acest mod si-a demonstrat dorința de a se alătura islamiștilor. NAC crede că a neutralizat militanți implicați în activități teroriste internaționale.Groznîi cecenia

Ştirile despre operațiuni speciale de neutralizare a grupărilor armate islamiste din Caucazul de nord vin în mod regulat. Sâmbăta trecută, în satul inguș Dattyh, au fost ucisi opt militanți care s-au alăturat recent organizației ISIS. Potrivit NAC, printre cei opt se afla si Adam Tagil – organizatorul atacurilor teroriste din Groznîi, în decembrie 2014, în care au fost uciși 10 polițiști.

Pe 23 iulie, în capitala Kabardino-Balkaria, a fost nimicita o alta banda, care planifica asasinarea unor oficiali guvernamentali în timpul festivităților de Ziua Republicii. Șeful bandei, Abshaev Sultan,  era implicat în recrutarea de tineri pentru ISIS și a fost implicat în numeroase asasinate ale ofițerilor de politie din Rusia. Potrivit unor rapoarte, el a fost membru al gruparii care l-a asasinat pe 14 iulie pe procurorul din Kabardino-Balkaria – Marat Tokov.

Potrivit unui cercetator al Carnegie Center din Moscova, Alexei Malashenko, intensificarea militanților din Caucazul de Nord ar putea fi indirect legata de influența ISIS, la care a aderat gruparea terorista locala „Imarat Kavkaz”.

Expertul constată că, dupa nivelul de amenințare teroristă, Kabardino-Balkaria este acum comparabilă cu regiunea Caucazului de Est – Daghestan, Ingușetia, Cecenia, care se caracterizează în mod tradițional prin activitate crescuta a militanților. „Nu cred că sunt cazuri izolate: luptele din Nalcik și Ingușeția pot da naștere la o activizare a islamiștilor”- spune Malashenko.

Expertul nu exlude ca nemulțumirea radicalilor islamici ar putea fi generata de mai marew atenție a conducerii ruse fata de Biserica Ortodoxa rusa.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to ISIS a trezit „monstrul” islamic din Rusia

  1. Radu spune:

    Mai devreme sau mai tarziu vor ajunge in Siberia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top