ISIS calauAtacurile aeriene ale Rusiei şi coaliţiei conduse de Statele Unite au eşuat în a slăbi Statul Islamic (ISIS), se arată într-un mesaj audio atribuit lui Abu Bakr al-Baghdadi, liderul grupării jihadiste, relatează Reuters.

„Să fiţi convinşi că Allah le va da victoria celor care-l venerează şi primiţi vestea bună că statul nostru este înfloritor. Cu cât este mai intens războiul împotriva lui, cu atât mai pur şi mai puternic devine”, afirmă vocea înregistrată, atribuită lui Abu Bakr al-Baghdadi.

Autenticitatea mesajului, postat sâmbătă pe conturi de Twitter pe care au fost publicate declaraţii ISIS în trecut, nu a putut să fie verificată, precizează Reuters.

În mesaj sunt criticate dur eforturile Arabiei Saudite de a crea o coaliţie de ţări musulmane care să lupte împotriva grupării. „Dacă ar fi fost o coaliţie islamică, s-ar fi declarat liberă de stăpânii ei evrei şi cruciaţi şi şi-ar fi stabilit drept scop uciderea evreilor şi eliberarea Palestinei”, se arată în înregistrare, potrivit Mediafax.

Gruparea islamistă sunnită, care deţine controlul asupra unor porţiuni vaste din Irak şi Siria, este vizată în ultimele săptămâni de o intensificare a presiunilor militare.

O alianţă kurdo-arabă, susţinută de avioane de război ale coaliţiei conduse de către Statele Unite, a anunţat că a recucerit sâmbătă de la Statul Islamic un baraj sirian, întrerupând astfel una dintre principalele rute de aprovizionare a jihadiştilor care traversează fluviul Eufrat.

În Irak, trupe guvernamentale înaintau sâmbătă către centrul ultimului cartier din oraşul Ramadi aflat sub controlul Statului Islamic.

Ultimul mesaj public atribuit lui al-Baghdadi – despre care s-a spus în mai multe rânduri că ar fi fost rănit sau ucis în confruntări armate – a fost postat în mai.

Liderul grupării jihadiste Statul Islamic Abu Bakr al-Baghdadi a îndemnat la o revoltă în Arabia Saudită şi a promis atacuri în Israel, într-o înregistrare audio postată online sâmbătă.

Această înregistrare apare după şapte luni de tăcere şi a fost partajată pe reţelele de socializare Twitter şi Telegram, potrivit site-ului american pentru supravegherea reţelelor jihadiste SITE, relatează AFP în pagina electronică.

Mesajul apare în contextul în care Statul Islamic este afectat de înfrângeri militare atât în Siria, cât şi în Irak.

În această înregistrare de 24 de minute, al-Baghdadi critică o coaliţie de 34 de ţări a cărei înfiinţare a fost anunţată de către Arabia Saudită, pe 15 decembrie, în vederea „luptei împotriva terorismului”.

„Ei au anunţat recent o coaliţiie (…) fals institulată «islamică» şi au spus că scopul ei este să lupte împotriva califatului” proclamat de SI de o parte şi de alta a frontierei siriano-irakiene, a spus al-Baghdadi.

„Dacă această coaliţie ar fi fost islamică, ar fi adus victoria şi ar fi ajutat poporul din Siria”, a mai spus el.

Liderul SI, care în înregistrările sale anterioare a criticat virulent Riyadhul, i-a îndemnat pe saudiţi să „se ridice” împotriva liderilor lor.

Al-Baghdadi a ameninţat că va ataca Israelul, afirmând că SI „nu a uitat un moment Palestina”.

„Curând, cu permisiunea lui Allah, veţi auzi despre răsunetul paşilor mujahedinilor (războinici sfinţi)”, a continuat el ameninţările la adresa Israelului, relatează DPA.

El a avertizat că israelienii este necesar să se aştepte la atacuri din partea jihadiştilor extremişti.

„Palestina va fi cimitirul vostru, evreilor”, a ameninţat el în această înregistrare.

Statul Islamic, care deţine controlul asupra unor părţi importante din teritoriile Siriei şi Irakului, a revendicat în ultimele luni o serie de atacuri sângeroase, în întreaga lume, declanşând o campanie multinaţională împotriva sa.

În această înregistrare, al-Baghdadi a promis că ţările angajate în lupta împotriva Statului Islamic vor plăti un „preţ scump”.

„America, Rusia şi Europa trebuie să aştepte cu nerăbdare acest lucru”, a ameninţat el.

Statele Unite conduc o campanie aeriană împotriva Statului Islamic în Siria şi Irak.

Rusia a lansat la sfârşitul lui septembrie o campanie aeiană atât contra Statului Islamic, cât şi altor grupări extremiste – în Siria.

Statul Islamic a revendicat doborârea, în octombrie, a unui avion rusesc de linie în Egipt, soldată cu moartea celor 224 de persoane de la bord.

Al-Baghdadi şi-a reiterat îndemnul adresat tuturor musulmanilor de a se alătura grupării sale în lupta împotriva a ceea ce a catalogat drept „naţiuni ale necredinţei care lansează un război împotriva islamului”.

El a declarat anul trecut Statul Islamic „califat” şi s-a autoproclamat „califul” acestuia.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to ISIS: Atacurile aeriene ale Rusiei și SUA nu au slăbit Statul Islamic

  1. yehudy spune:

    draga ivan, normal ar fi ca in rusia, care tine la traditia ei, cetatenii rusi sa detina conturi numai in ruble si sa detina proprietati numsi in rusia 🙂
    draga ivan, daca ai sustine una ca asta ai deveni inamicul public al coruptului putin 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top