Israelul a protestat oficial în fața lui Serghei Lavrov pentru primirea delegației mișcării islamiste palestiniene „Hamas“, considerată organizație teroristă și interzisa în Israel. Protestul a fost exprimat de către ministrul Mediului și Ierusalimului, Zeev Elkin, care s-a întâlnit cu ministrul rus de externe în timpul unei vizite la Moscova, scrie ziarul Haaretz.

Elkin a confirmat site-ului NEWSru Israel că a protestat în special pentru invitatia facuta unuia dintre membrii delegației „Hamas“ – Salah Al-Arouri – recent ales în Biroul Politci al „Mișcarii de Rezistență Islamice“, dar cunoscut drept unul dintre liderii Hamas.

Într-un interviu pentru „Ecoul Moscovei“, ministrul israelian a declarat că „acest Salah Al-Arouri … este responsabil pentru organizarea de atacuri teroriste în Iudeea și Samaria. Sângele multor israelieni se afla pe mâinile sale“ .

Potrivit lui Elkin, Salah Al-Arouri este considerat unul dintre instigatorii răpirii a trei adolescenți israelieni, care au fost apoi „brutal ucisi“. El a numit primirea unei „figuri atât de odioase” la Moscova drept o mare greșeală a autorităților ruse.

Anterior, Salah al-Arouri a fost „dat afară de turci“, apoi s-a mutat în Qatar, dar și de acolo „l-au aruncat afară“, „el a încercat sa obțina sprijin în Iordania, iordanienii l-au refuzat“.

În discutia cu ministrul israelian, Lavrov s-a declarat surprins de faptul, ca omul care a fost alungat de Iordania, Turcia și Qatar, a primit invitație de la oficialii din Rusia. Potrivit lui Elkin, ministrul rus de externe a fost surprins și a promis să afle cum a obtinut Al-Arouri viza ruseasca. Totodata, Serghei Lavrov l-a asigurat pe ministrului Elkin că nu știa despre deschiderea unei reprezentante Hamas la Moscova.

„Hamas” este recunoscuta ca organizație teroristă de către Israel, Canada, Statele Unite și Japonia și este, de asemenea, interzisa în Iordania și Egipt. Autoritățile ruse nu recunosc Hamas ca organizație teroristă și nu interzic activitățile sale pe teritoriul Federației Ruse.

Reprezentanții organizațiilor teroriste palestiniene niciodată nu au cerut scuze publice pentru faptul că, urmare a atacurilor lor, au fost uciși sau răniți cetățeni ai Federației Ruse. Conducerea rusă a ignorat în vara anului 2012 o cerere pentru arestarea liderilor „Hamas“ și investigarea crimelor împotriva cetățenilor ruși din Israel.

În februarie 2017, ambasadorul Rusiei în Israel, Aleksandr Șein a explicat că atacurile teroriste ale Hamas nu au fost îndreptate împotriva cetățenilor ruși: „Avem un sistem juridic care recunoaște o organizație drept terorista. În cazul în care se dovedește că scopul atacului terorist au fost cetățeni ruși, Curtea Supremă poate decide de a recunoaște o astfel de organizație ca fiind teroristă”.

Moscova continuă să mențină contacte regulate cu conducerea Hamas la nivelul ministerului rus de externe. Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, s-a întâlnit cu liderii acestei organizații teroriste, dar președintele Vladimir Putin se abține de la contactele publice cu reprezentanții Hamas.

Khaled Mashaal, șeful biroului politic „Hamas“ a vizitat Moscova în martie 2006, în februarie 2007 și în februarie 2010. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a întâlnit de două ori cu Mashaal la Damasc – martie 2008 și mai 2009, când a declarat că susține „continuitatea relațiilor“ Rusiei cu „Hamas“.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 4,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

4 Responses to Israelul a protestat la MAE rus în urma vizitei delegației Hamas la Moscova

  1. ioni spune:

    jocul murdar al rusilor este indiscutabil. au relatii cu toti cei ce se manifesta ” ïmpotriva firii”. nu se greseste deloc daca spui ca acolo unde este un scandal poti spune ca „si-a bagat rusul coada”! Dar este un proverb : „cine seamana vant, culege fufurtuna”. Rusii sa nu creada ca le va merge asa mult timp.

  2. ion spune:

    jocul murdar al rusilor este indiscutabil. au relatii cu toti cei ce se manifesta ” ïmpotriva firii”. nu se greseste deloc daca spui ca acolo unde este un scandal poti spune ca „si-a bagat rusul coada”! Dar este un proverb : „cine seamana vant, culege fufurtuna”. Rusii sa nu creada ca le va merge asa mult timp.

  3. mocanu dan spune:

    ISRAELUL FACIND DRAGOSTE CU RUSIA SI-A ASIGURAT LINISTEA DIN PARTEA PALESTINIENILOR.DECI CINE SUNT SEFII TERORISTILOR PALESTINIENI???SE PARE CA ZONA ARABICA NU PREA MAI ARE MARE VALOARE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top