Aprecierile cu privire la evenimentele istorice devin în Rusia tot mai des prilej de urmărirea penală – atât pentru declaratiile în ​​sine, cât și ca pretext formal de harțuire politică a cetățenilor sau a organizațiilor care se exprima ca opozanți ai regimului, se arata în raportul „Rusia împotriva istoriei: Pedeapsa pentru revizuire”, elaborat de grupul internațional pentru drepturile omului „Agora”.

În ultimii zece ani, activiștii pentru drepturile omului au înregistrat 100 de cazuri de urmărire pentru declarații privind trecutul istoric, în 17 cazuri au fost deschise dosare penale (16 inculpați au fost găsiți vinovați). În 41 de cazuri au fost interzise cărți sau publicații pe internet, cu includerea lor în lista materialelor extremiste.

Autorii studiului – Damir Gainutdinov și Pavel Cikov subliniază că raportul nu evaluează acuratețea istorică și valabilitatea științifică a opiniilor și declarațiilor pentru care autorii au fost urmariti de autoritati, ci se referă numai la aspectele juridice ale cazurilor.

Activiștii pentru drepturile omului indică faptul că interdicția privind aprecierea unora dintre faptele istorice, persecuția istoricilor și jurnaliștilor, precum și a bloggerilor și a activiștilor civili au loc în Rusia  pe fondul unei ”solidaritati” totale a completelor de judecata cu deciziile serviciilor speciale. Practic, instantele din Rusia au devenit anexe judiciare ale serviciilor secrete ruse.

Autorii raportului amintesc că, primele tentative de a controla spatiul cultural și stiintific al Rusiei sub pretextul protejării istoriei au fost facute în 2009, de președintele Dmitri Medvedev. Atunci a fost înființată o comisie specială pe langa Kremlin, a carei activitate s-a soldat cu adoptarea, în 2014, a unei legi speciale privind condamnarea ”reabilitarii nazismului”, cu amendamentele aferente la Codul penal. De remarcat ca doctrina oficiala din Rusia neaga colaborarea din trecut intre regimul stalinist si hitlerist, inclusiv complicitatea URSS in declansarea celui de-al Doilea razboi mondial (odata cu atacarea si impartirea Poloniei).

În total, peste 6.600 de persoane au fost condamnate administrativ în ultimii 5 ani: în medie, peste 100 de persoane în fiecare lună, se arata în raportul „Agora”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Istoria devine în Rusia o știință periculoasă

  1. bogdan spune:

    Oricat ar dori godacii altceva – ISTORIA ramane neschimbata ! Criminalul de Stalin este cel putin la fel de vinovat ca Hitler ! Ambii au inceput sa fure teritorii si si-au impartit Europa inca din 1939 deci au pornit WW2 ! Ca Porcii nu recunosc inceputul razboiului decat din 1941 asta este alta poveste ! In fapt Marele Razboi de Cacat Sovietic si Marea Armata Rosie de Sange si plina de Cacat sunt o inventie sovietica pt godacii inapoiati tinuti in lesa ! Lumea Civilizata priveste vu mila aceste prostii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top