KievIstoricul Gerd Koenen crede că nu este vorba despre faptul că Putin vrea să „restabilească URSS”. „El nu varsă nici măcar o lacrimă pentru socialism sau «internaţionalismul socialist», ba din contră. El a numit destrămarea Uniunii Sovietice «cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX», dar pentru el înseamnă doar o Rusie mai slabă. El a văzut URSS drept o simplă expansiune”, consideră Koenen, citat de Deutsche Welle.

Istoricul consideră că politicile de leadership ale Rusiei continuă în linia combinaţiei politice fatale de autoizolare şi supraextindere a influenţei sale globale, factori care au contribuit la destrămarea URSS. Aceste jocuri de geostrategie reînnoite, în care micile republici baltice sunt considerate ca având o importanţă strategică reală pentru Rusia sau pentru oponenţii acesteia, distorsionează complet perspectiva. Aceste state mici, anexate în 1940 de către Stalin (aproape în acelaşi mod în care a fost anexată Crimeea), pot fi membre NATO dar nu pot găzdui baze sau trupe NATO, explică istoricul. Acum, confruntate cu ameninţarea unui război „hibrid” ascuns ca în regiunea Donbas, vor fi unele baze mici, mai mult simbolice, potrivit Mediafax.

Întrebat care ar fi pericolul pentru statele din fostul bloc estic şi care sunt posibilele strategii faţă de România, Bulgaria, Polonia şi alte ţări din estul şi sud-estul Europei pe care consilierii lui Putin le-ar putea dezvolta, Koenen a declarat că nu vede nicio strategie mare sau coerentă a Kremlinului. „Nu văd ce mare lucru poate oferi Rusia acestor ţări. Poţi cu siguranţă să curtezi membrii elitei politice. Poţi miza pe solidaritatea ortodoxă, aşa cum s-a încercat în R.Moldova, Bulgaria, Serbia sau Grecia. Dar Moscova nu poate «salva» Grecia dacă intră în faliment şi nu poate atrage ţara permanent pe orbita sa”, afirmă el.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top