musulmani Moscova7Multa lume crede gresit că salafismul și jihadismul, în formele  actuale, sunt rezultatul eșecului intervenție occidentale în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, scrie intr-un articol din El Mundo istoricul Juan Jose Rivas Moreno. Cu toate acestea, fenomenele au o istorie mai veche, fiind un răspuns la expansiunea Uniunii Sovietice în lumea arabă, afirma Moreno.

După prabusirea colonialismului, autoritățile britanice și franceze au transferat cea mai mare parte a puterii în statele musulmane nou create emirilor și monarhilor. Cu toate acestea, clasa de mijloc urbană, orientată spre socialism, panarabism și secularism, a vrut modernizarea în spiritul ideilor de stânga ale unui Nehru – India sau Ataturk – Turcia. Aceste clase de mijloc erau „candidații ideali pentru o alianță cu Uniunea Sovietică”, scrie autorul.

În 1953, Egiptul și Tunisia au scăpat de monarhie. Liderul Egiptului  Gamal Abdel Nasser a devenit unul dintre principalii susținători ai panarabismului și un aliat al Uniunii Sovietice. Moscova, care încerca să sprijine panarabismul, în anii 60 a aprobat o lovitură de stat în Siria și proclamarea unor „republici pro-socialiste” în Irak, Yemen și Libia.

Potrivit autorului, în tot acest timp, Statele Unite ale Americii au rămas pasive și nu au încercat să intervină în regiune. Între timp, „acțiunile URSS (care în parte se bazau pe ostilitatea fata de Israel) au alarmat cele două monarhii principale ale lumii musulmane – Iranul și Arabia Saudită”, scrie autorul.

Șahul Iranului a intrat într-o alianță cu Statele Unite. Regele Arabiei Saudite, preocupat de orientarea pro-sovietica a panarabismului, a primit asistență de la președintele american Eisenhower și s-a axat pe conceptul de identitate arabă – Panislamismul. Regele arab s-a certat cu Nasser și a constatat că Statele Unite sunt „singurul colac de salvare a monarhiei in fata avansarii rapide a Uniunii Sovietice în Orientul Mijlociu”.

„Puterea Uniunii Sovietice, ajunsa în apogeu, a provocat în mod paradoxal așa-numitul „Rasarit islamic” și a schimbat cursul istoriei în Orientul Mijlociu” – scrie autorul.

În 1978, în Afganistan s-au rasculat comuniștii care apoi au preluat puterea. „Reforma lor agrară și represiunea brutală a provocat rezistență acerbă a țărănimii. Această situație a determinat Uniunea Sovietică să intervină direct in Afganistan. Practic, țările occidentale și URSS au inspirat multe lovituri de stat, dar invazia din Afganistan în 1979 era o premiera. Era prima dată după prăbușirea imperiilor europene când o putere străina invada o țara în care cea mai mare parte a populației erau musulmani.afganistan

„În acel moment, principalul dușman al islamului nu era Occidentul, ci Rusia [URSS]”. Sub influența Uniunii Sovietice au căzut rand pe rand Algeria, Tunisia, Siria, Libia, Egipt, Irak și Yemen. Arabia Saudită și Pakistanul au constatat că sunt incercuite si se afla sub asediu.

„Pentru mulți musulmani, intervenția rusă a fost un semn al celor mai negri ani și i-a forțat să se trezească și să vada lumea modernă. Panarabismul cultivat de Uniunea Sovietică a dezamăgit, arabii au vazut ca liderii sovietici nu au ezitat să trimită trupe într-o țară musulmană. Paradoxal, arabismul a devenit un oponent al blocului comunist”- se arata in articol.

Pakistanul, împreună cu Arabia Saudită, facea parte din grupul putin numeros al țărilor în care identitatea și legitimitatea erau bazate exclusiv pe islamismul sunnit. Amintim ca Pakistanul a apărut ca urmare a impartirii teritoriilor britanice pe principiu religios.

La randul sau, Arabia Saudită, imbogatita fabulos datorită creșterii prețurilor la petrol, a început activ sa finanțeze proiectul „panislamic”. Au fost create instituții, cum ar fi Banca Islamică de Dezvoltare, Liga Statelor Arabe și Adunarea Mondială a Tineretului Musulman. „Caracterul lor umanitar clar și generozitatea le-a oferit o imensa popularitate într-un moment în care vechile elitele socialiste din țările arabe erau compromise de corupție și sufereau din cauza infrastructurii depasite. Dar odata cu donațiile generoase saracimea primea literatura religioasa – Coranul și literatura salafida.

ISIS2Apoi, imigranții din țările arabe care veneau în Arabia Saudită pentru câștiguri, au preluat modul de viață și ramura Salafi a Islamului. „Bogăția saudiților a permis pentur prima dată de la Califat crearea de canale internaționale necesare pentru a promova omogenizarea și solidaritatea musulmanilor la nivel global”, – spune articolul.

Potrivit autorului, aceste canale au fost utilie mai ales după invazia sovietică din Afganistan. Cu sprijinul pakistanezilor și saudiților, in lumea araba au fost infiintate centre de recrutare, fusese pus la punct transferul în Peshawar, la frontiera afgană, de luptatori mujahedini pentru razboiul sfant.

Potrivit autorului, întreaga suprastructură a fost creata și coordonata de diferitele țări arabe. „Statele Unite au început înarmarea extremiștilor abia dupa 1986, la 7 ani dupa invazia sovietică. Acesta este, fără îndoială, un fapt important: arată că noua ordine islamică și noile conexiuni la nivel mondial puteau rezista mult timp in fata URSS”, – se mai spune în articol.

„Rasaritul islamic” a fost creat împotriva ideologiei comuniste, nu împotriva Statelor Unite. La mijlocul anilor 80, dictaturile  panarabise (Libia, Siria, Algeria și Irak) si-au pierdut tot prestigiul. Bunăstarea generală promisa s-a transformat in „favoritism dictatorial”, explică autorul.

„Organizațiile umanitare saudita s-au grăbit să ofere ajutor arabilor săraci, ajutor care nu putea veni de la regimurile autoritare. Astfel, nu datorita unei iubiri autentice pentru democrație Arabia Saudită a  inclus răsturnarea dictaturilor din Orientul Mijlociu pe lista principalelor sale prioritati”- afirma istoricul.

In Algeria, intre 1991-2002 a avut loc un război civil, în care una dintre părți erau islamiștii. Restul dictaturilor au învățat din această lecție și s-au grăbit să câștige inimile paturilor mai patrunse de religie.

Următorul punct de cotitură a fost războiul din Golf din 1991. În principiu, panislamismul pledeaza pentru o cultura arabă și musulmană libera de influența occidentală. De aceea,  prezența trupelor americane în Kuweit și Arabia Saudită au intensificat ostilitatea musulmana fata de întregul Occident.

Autorul conchide: „Salafismul internațional a apărut ca răspuns la  amenințarea sovietică și s-a consolidat în vidul intelectuală creat după prăbușirea URSS și prăbușirea ideilor laice ale panarabistilor. Aceasta satisfacea nevoia de identitate unificatoare după dispariția Califatului și finalizarea perioadei coloniale”.

Saudiții au creat primele canale globale pentru distribuția de ajutoare umanitare, mobilizarea mujahideenilor și difuzarea ideilor în lumea musulmană.

Statele Unite au contribuit la succesul acestor noi canale, dar nu si-au dat seama de puterea și mai ales pericolul lor.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (7 voturi, media: 4,43 din 5)
Încarc...

Related Posts

9 Responses to Istoric: Jihadismul s-a născut ca răspuns la expansiunea URSS în lumea arabă

 1. bb spune:

  Sunt tari arabii, nu umbla cu maruntisuri si cu ascunzisuri ca alte natii, au principii.

 2. yehudy spune:

  draga ivan, efectele prabusirii economiei ruse si a rublei nu au afectat numai populatia, au afectat si armata rusa: orice achizitie militara de pe teritoriul rusiei costa armata rusa cu 50% mai mult.
  draga ivan, avand in vedere ca bugetul militar rusesc din 2016 este acelasi (in ruble) cu cel din 2015, inseamna ca achizitiile reale ale armatei ruse in 2016 vor fi cu 33% mai mici decat cele din 2015 🙂
  draga ivan, in curand armata rusa nu va mai putea comanda avioane, rachete, munitie deoarece va avea numai bani pentru solde 🙂
  draga ivan, daca-ti aduci aminte de griparea tancului armata la marea defilare in fata lui putin (draga ivan, adu-ti aminte si cat de mult au ras specialistii chinezi de tancul armata pe care l-au definit ca fiind un tanc neterminat) si o sa intelegi ca rusia nu mai are bani pentru cercetare militara si pentru dezvoltarea de noi arme.
  draga ivan, in termeni reali bugetul militar al rusiei pentru 2016 este mai mic cu 33% decat cel din 2015 🙂
  cu 33% mai mic, draga ivan, este o catastrofa pentru armata rusa in 2016 🙂

  draga ivan, putin nu va mai fi conducatorul rusiei in 2018 🙂 armata rusa il va aresta, judeca si impusca, asa cum a patit ceausescu 🙂

  http://www.paginaderusia.ro/kremlinul-nevoit-sa-accepte-scumpirea-de-15-ori-a-avioanelor-su-35-pentru-fortele-aeriene-ruse/

 3. yehudy spune:

  draga ivan, adevarul este urmatorul:
  -in 1920 urss a atacat polonia
  – in 1939 urss a atacat finlanda si a anexat karelia
  -in 1939 urss a atacat si a anexat kumatate din polonia, impreuna cu hitler
  – in 1940 urss a anexat lituania, letoni, estonia, basarabia si nordul bucovinei
  – in 1956 urss a invadat ungaria
  – in 1968 urss a invadat cehoslovacia
  – in 1979 urss a invadat afganistanul
  – dupa 1991 rusia a generat si alimentat conflictele din repoblica moldova, georgia si ucraina
  – in 2015 ruaia a anexat crimeea

  draga ivan, urss si rusia sunt state agresoare datorita propiilor actiuni!
  draga ivan, cand economia inui stat se prabuseste iar cheltuielile militare explodeaza, acel stat se dezintegreaza. asa s-a dezintegrat urss-ul, asa se va dezintegra rusia!

 4. Mihai spune:

  Acum 15 ani nu era periculos sa calatoresti in lumea araba.Am calatorit cu familia si nimeni nu s-a legat de noi.
  Dupa aia americanii I-au atacat pe arabi pentru petrol si le-au distrus tarile. Acu cu atita libertate adusa de occident e periculos sa calatoresti in lybia, Iraq, Afganistan. Deci cine a pus umarul la crearea jihadismului ?
  Autorul nu se dezminte si prezinta iar miserii create de fundatia soros si alte ngo-ur aducatoare de „libertate si democratie” pt a destabiliza si ameti populatia. Felicitari dle Oleg ( asta nu e nume rusesc ?), v-ati vindut sufletul pt ceva verzisori si puneti umarul la distrugerea romaniei prin mizeriile care le scrieti si ura pe care o raspinditi.
  De aia va numesc eu tradatori de tara !

  • yehudy spune:

   draga ivan, adevarul este urmatorul:
   -in 1920 urss a atacat polonia
   – in 1939 urss a atacat finlanda si a anexat karelia
   -in 1939 urss a atacat si a anexat jumatate din polonia, impreuna cu hitler
   – in 1940 urss a anexat lituania, letonia, estonia, basarabia si nordul bucovinei
   – in 1956 urss a invadat ungaria
   – in 1968 urss a invadat cehoslovacia
   – in 1979 urss a invadat afganistanul
   – dupa 1991 rusia a generat si alimentat conflictele din republica moldova, georgia si ucraina
   – in 2015 ruaia a anexat crimeea

   draga ivan, urss si rusia sunt state agresoare datorita propiilor actiuni!
   draga ivan, cand economia unui stat se prabuseste iar cheltuielile militare explodeaza, acel stat se dezintegreaza. asa s-a dezintegrat urss-ul, asa se va dezintegra rusia!

  • yehudy spune:

   draga ivan, efectele prabusirii economiei ruse si a rublei nu au afectat numai populatia, au afectat si armata rusa: orice achizitie militara de pe teritoriul rusiei costa armata rusa cu 50% mai mult.
   draga ivan, avand in vedere ca bugetul militar rusesc din 2016 este acelasi (in ruble) cu cel din 2015, inseamna ca achizitiile reale ale armatei ruse in 2016 vor fi cu 33% mai mici decat cele din 2015 🙂
   draga ivan, in curand armata rusa nu va mai putea comanda avioane, rachete, munitie deoarece va avea numai bani pentru solde 🙂
   draga ivan, daca-ti aduci aminte de griparea tancului armata la marea defilare in fata lui putin (draga ivan, adu-ti aminte si cat de mult au ras specialistii chinezi de tancul armata pe care l-au definit ca fiind un tanc neterminat) si o sa intelegi ca rusia nu mai are bani pentru cercetare militara si pentru dezvoltarea de noi arme.
   draga ivan, in termeni reali bugetul militar al rusiei pentru 2016 este mai mic cu 33% decat cel din 2015 🙂
   cu 33% mai mic, draga ivan, este o catastrofa pentru armata rusa in 2016 🙂

   draga ivan, putin nu va mai fi conducatorul rusiei in 2018 🙂 armata rusa il va aresta, judeca si impusca, asa cum a patit ceausescu 🙂

   http://www.paginaderusia.ro/kremlinul-nevoit-sa-accepte-scumpirea-de-15-ori-a-avioanelor-su-35-pentru-fortele-aeriene-ruse/

   • Chris spune:

    Draga Yehudy, te-ai gandit vreodata la un control psihiatric de spaecialitate? Comentariile pe care le faci pe aceasta pagina il impun. Cat timp vei fi imbracat in camasa de forta pusa la dispozitie de personalul medical incearca sa te gandesti la procentajul de care se bucura Putin in ceea ce priveste popularitatea. Apoi, inainte sa-ti faca aia injectiile cu Plegomazin si Amital de Natriu, revino asupra aberatiei despre arestarea si executia lui Putin de catre armata. S-ar putea sa te ajute la ameliorarea simtomelor bolii de care suferi.

 5. sebastian spune:

  Hotul striga, hotul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top