Kievan Rus in KievÎncercarea Rusiei de „confiscare” a cneazului Vladimir este o manipulare ieftină, care nu are niciun temei istoric, este convins autorul unor cărți despre istoria Ucrainei – Alexandr Palii.

Potrivit „Obozrevateli”, comentând cu privire la „teza propagandei Kremlinului” că botezul prințului (cneazului) Vladimir a avut loc pe teritoriul Crimeei, Palii a spus: „tradiția cronicarilor spune că Prințul Vladimir a fost botezat la sosirea sa din campania împotriva Korsun – a fost botezat în orașul Vasilkov de lângă Kiev, atunci se numea Vasilev. Vladimir s-a născut pe teritoriul Ucrainei fiind fiul unui prinț de origine suedeză și al unei localnice din orașul Liubech din regiunea Chernihiv”.

„Putin compară Crimeea cu Ierusalimul pentru a justifica astfel pretentiile sale asupra Crimeei”, – a declarat istoricul.

El a mai spus că „Moscovia şi statul care astăzi este reprezentat de Putin, nu au nicio legătură cu Rusia Kieveana. Moscovia si-a luat denumirea de Rusia (Rossia) la o jumătate de mileniu după moarte printului Vladimir. Numele de „Rusia” este de origine greacă. De ce au luat acest nume, cand toata lumea știa că Rusia – este Ucraina? Cred ca au încercat să falsifice conceptul.”

„Vladimir nu a avut nicio legătură cu Moscovia și statul rus actual. Prezența sa pe teritoriul Rusiei a fost înregistrată o singură dată – la Novgorod. El i-a învins pe strămoșii rușilor – viatici şi radimici, şi i-a obligat să plătească tribut Kievului. El a obligat Novgorodul sa plateasca tribut Kievului. Altfel spus, pentru Rusia, cneazul Vladimir are aceeași relevanta ca si regii englezi în raport cu Angola”- a spus istoricul ucrainean.

Amintim ca, in Rusia, au avut loc manifestatii grandioase cu prilejul comemorarii mortii cneazului Vladimir, in anul 1015. Ziua memoriei este în aceeasi cu Ziua Crestinarii Rusiei, pe 28 iulie.

In viziunea președintelui rus, un alt Vladimir, cneazul „ar fi pus bazele crearii națiunii ruse unificate”. La o recepție la Kremlin, Putin a declarat că Prinţul Vladimir „a deschis calea pentru construirea unui stat rus puternic centralizat.” De asemenea, presedintele susține că viziunea lui Vladimir „a servit drept fundament al Rusiei in calitate de stat unitar, şi ca el a construit țara pe dragostea fata de patrie.”

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top