Când Vladimir Putin, care efectua o vizită oficială în Serbia, a apărut pe 17 ianuarie în piața din fața Bisericii Ortodoxe din Belgrad, alături de președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, toata lumea a înghețat în așteptarea discursului său. (…) Președintele Rusiei a luat microfonul și cu voce răspicată a spus: „vă mulțumesc pentru prietenia voastră“. În lumea marketingului acest procedeu se cheamă „crearea unui deficit“ – a oferi un pic, declanșând astfel o dorință puternică – scrie publicatia franceza L’Express. Acest principiu descrie fidel relație pe care șeful Kremlinului o întreține cu „fratele” sârb, cu care are ”rădăcini slave și ortodoxe comune”. El investește puțin, dar este considerat un erou.

„Cum a reușit să câștige inimile sârbilor? – se întreaba jurnalistii si tot ei raspund: datorită combinației inteligent de soft power, presiunea politică și sentimentalis. Campion al propagandei Putin știe ce cuvinte sa foloseasca ca sa se faca placut sârbilor. El glorifică trecut comun, indiferent ca il prezinta intr-o lumina distrosionata: o astfel de ofensivă îi permite să se infiltreze în centrul Europei, scopul său fiind acela de a slăbi hegemonia occidentală și de a bloca avansarea NATO în regiune. De vreme ce Putin nu a reusit sa previna aderarea Muntenegrului la NATO în 2017, el intenționează să mențină Belgradul pe orbita sa prin orice mijloace”.

Ce țară a ajutat cel mai mult Serbia în ultimii 20 de ani? Potrivit unui sondaj realizat anual de Ministerul Integrării Europene de la Belgrad, sârbii au plasat Rusia pe locul doi „Până în 2016, Rusia a condus acest sondaj, deși nu se numără printre primii zece donatori”, noteaza Maya Bobic, vicepreședintele filialei sârbe a Mișcării Europene, De unde această discrepanță: „Rușii nu au participat la bombardarea NATO de la Belgrad în 1999 și s-au opus independenței Kosovo în 2008”, explica analistul politic Dejan Vuk Stankovic. – Moscova chiar a respins o rezoluție a ONU care condamna masacrul a 8.000 de musulmani de către forțele sârbe la Srebrenica în 1995, insistand ca nu era vorba despre genocid. Sârbii de aceea il consideră pe Putin salvatorul lor. Propaganda de la Moscova încurajeaza acest mit despre binefăcătorii ruși.

Fanii sârbi îl întâmpină pe Putin: ”Vladimir salveaza Serbia”

„Dacă e să credem discursul oficial, rușii au venit mereu în ajutorul sârbilor atunci când aceștia aveau probleme”, arafirma ată L’Express. „Dar nu e adevărat, Rusia niciodata nu i-a ajutat pe sârbi – dezminte Vladimir Fisher, specialist in istoria țărilor slave și fost lector la Universitatea din Strasbourg. – De fapt, Stalin îl ura pe Tito și Iugoslavia. Dacă analizam mai atent, devine clar că sârbii au atât de multă dragoste fata de ruși numai pentru că nu sunt vecini cu ei: dragostea prin corespondenta este întotdeauna mai facila … ”

Dar pentru Moscova adevarul nu contează: lucrul cel mai important este sa se creeze o legendă comună, pentru a sărbători  ”prietenia de secole” între cele două popoare  sau “sacrificiul rusesc” de dragul Serbiei în 1914, când Impriul Țarist, în numele prieteniei sârbo-ruse, a declarat războiu Imperiului Austro-Ungar.

„Rescrierea trecutului este bine, iar influentarea prezentul este și mai bine. Presa sârbă se descurcă perfect cu aceasta sarcina. Televiziunile și ziarele sârbe, controlate în cea mai mare parte de oameni de afaceri care sprijina puterea, arata mai degrabă a instrumente de agitație, decât media independente”, comenteaza publicatia.

„Aceste mijloace media sunt cele mai influente în țară”, subliniază Maria Vucic, jurnalistă la site-ul de știri Raskrikavanje.rs. „Politica lor editorială este foarte favorabilă regimului și aliaților săi ruși”. Adesea, aceasta presă vorbesste despre războiul cu kosovarii (care urmeaza) și glorifică manevrele militare comune cu armata rusă. Mai mult, presa guvernamentala ignoră complet cooperarea militară cu NATO, care este destul de activă”, notează Maria Vucic, „doresc să arate cu orice preț că rușii sunt prietenii noștri și că Occidentul întruchipează răul absolut”.

„Potrivit expertului militar Alexander Radic, presa sârbă este ușăr influențabilă:” Jurnaliștii sunt foarte ușor de cumparat în Belgrad. „Salariul lor lunar (350 euro) este foarte mic, unii oameni se lasă seduși. Anul trecut, clasamentului alcatuit de ”Reporteri fără frontiere” a plasat Serbia (locul 76) cu încă 10 locuri în spate…”, – mentioneaza autorii articolului.

„Putin le oferă sârbilor nu miliarde, ci doar atenție. El și-a dat seama că în sufletele lor s-au creat niste goluri. Incepand cu Primul război mondial si până la Tito ei se aflau permanent  în atenția lumii”, a comentat un diplomat cu condiția anonimatului. In anii 1990 ei au fost exilati la periferia Europei din cauza nebuniei nationaliste a lui Slobodan Milosevic. Și care este acum viitorul Serbiei? Uniunea Europeană? Ei sunt conștienți de faptul că, în condițiile crizei, Bruxellesul nu este pregătit pentru o nouă extindere și că, înainte de a putea să se alăture UE, vor trebui să rezolve  problemă dificilă a Kosovo. Această situație creează o dezamăgire puternică, de care se folosește la maxim Putin.

„Uneori, Putin scoate carnetul de cecuri, dar acest lucru nu aduce prea multe beneficii prietenilor sai sârbi”, scrie ziarul. „În 2008, o filială a gigantului rus Gazprom a preluat controlul asupra grupului sârbesc de gaz Naftna Industrija Srbije (cunoscuta drept NIS). Pretul platit? – 400 de milioane de dolari”, spune Igor Novakovici, director de cercetare la Centrul de Relații Internaționale și Securitate. – Cu toate acestea, activile NIS sunt estimate la 3 miliarde de dolari. De atunci, rușii produc gaze, dar plătesc redevențe statului sârb în valoare de 3%. Prea puțin fata de cat este normal”.

La Belgrad, unii susțin că, în schimbul acestor daruri, guvernul a primit sprijin de la Moscova pentru problema Kosovo. Dar acest lucru s-ar fi întâmplat oricum”, afirma analistul Dejan Vuk Stankovic: „Kremlinul este interesat să mențină înghetat conflictul din Kosovo, caci daca Belgradul și Priștina vor ajunge la un acord, Serbia va adera la Uniunea Europeană, iar Rusia pierde influenta în regiune”.

Pe de alta parte, Putin ar fi putut să-și folosească aliatul sârb drept ”cal troian” pentru a destabiliza Uniunea Europeană.” În cancelariile guvernamentale occidentale exista o temere fata de un astfel de scenariu, o adevărată dilemă: sa integreze Serbia în zona Schengen sau s-o mentina la poarta UE, mai ales ca alte mari puteri (China, SUA) își sporesc influenta în această regiune?  – se intreaba autorii articolului.

„În orice caz, aceasta este o veste bună pentru sârbi, care se vor trezi în cele din urmă în centrul atenției lumii”, conchide L’Express.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Istoric: Sârbii îi iubesc pe ruși pentru că nu au avut ”șansa” să le fie vecini

  1. bogdan spune:

    Porcii si fratii lor…

    • mocanu dan spune:

      Asta este explicatia de ce noi romanii avem o istorie falsificata unde nimic nu se leaga.Istoria noastra a fost creata de Scoala Ardeleana tocmai ca sa ne scoata din troaca slava si sa ne dea un parcurs european,iar daca reuseau sa ne scoata si din ortodoxism cred ca altfel ar fi aratat Romania acum.Oricum pe timpul imperiului bulgaro vlah noi muntenii eram catolici(aprox 200ani).Ai observat ca manastirile lui Stefan cel Mare au turle ascutite si nu cepe?O fi fost Stefan papistas in perioada cind a fost vasal polon????Dar ce zici de manastirile din maramures(zona neocupata de unguri) ..deci occidentale fara cepe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top