Atunci când planifica „primăvară rusa” în Ucraina, Putin a subestimat poporul ucrainean, având convingerea greșită că Ucraina este divizată între zonele sale de est și vest, scrie cunoscutul istoric ucrainean, Jaroslav Griţak, potrivit Unian.
Griţak afirma ca politicienii sovietici și cei rusi (și chiar cei ucraineni) au subestimat și continua sa subestimeze unitatea poporului ucrainean.
„Sociologia ne arata că dacă vom repeta referendumul din 1991, rezultatul va fi același. Majoritatea rezidenților în majoritatea regiunilor din Ucraina vor să trăiască într-un stat ucrainean independent, indiferent cine este la putere la Kiev şi cat de plina sau goala le este burta. Este o confirmare că sunt o națiune. Literalmente. La referendumul de zi cu zi”- scrie Griţak.
El a amintit rezultatele unei recente cercetări care arăta că cel mai înalt nivel de sprijin pentru o acțiune militară împotriva separatiștilor nu este în vestul Ucrainei, ci în regiunile rusofone Dnipropetrovsk și Zaporizhie.
„Daca sociologul american Samuel Huntington ar fi trăit până în zilele noastre și pregătea o nouă ediție a „Ciocnirii civilizațiilor”, ar fi trebuit să-și modifice celebra sa hartă a Ucrainei. Acum linia principală a clivajului dintre civilizații nu este între Ucraina de vest vorbitoare de ucrainean şi Ucraina de est, vorbitoare de rusa, ci intre doua regiuni vorbitoare de limbă rusă – Dnipropetrovsk și Donețk”, – a spus istoricul.
De asemenea, el crede că este important din punct de vedere al formarii națiunii şi factorul – „iudeo-banderovist”.
„Identificarea voluntară a evreilor cu națiunea gazdă este considerat a fi unul dintre indicatorii cei mai de încredere că formarea națiunii a depășit punctul fără întoarcere. În Ucraina, care apare în memoria istorică evreiesc ca țara pogromurilor antievreiești, acest fapt este deosebit de important. Trecutul nu îi împiedică pe evrei sa se considere ei înșiși ucraineni, aici și acum”- a scris Griţak.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.