armata rosieComitetul de Stat pentru Radiodifuziune din Ucraina (Comitetul de Stat) cere institutiilor media din tara ia in considerare recomandările Institutului ucrainean al Memoriei Naționale cu ocazia aniversarii a 70 de ani de la „izgonirea ocupanților naziști din Ucraina”.

Anume aceasta expresie este recomandata spre utilizare în loc de eliberarea Ucrainei de sub ocupatia naziștilor” utilizata de istoriografia sovietica, anunta serviciul de presă al Comitetului de Stat.

Termenul de „eliberare” induce ideea de libertate, dar în 1944 Ucraina nu a devenit libera, – se menționează în materialele metodice postate pe site-ul Comitetului de Stat. Odată cu izgonirea ocupanților nazisti Ucraina nu a primit libertate, ci doar a intrat sub dominația unei alte puteri, care a supus populatia represiunilor și deportărilor în masă, în special a sutelor de mii de ucraineni, polonezi, și intregul popor tătară din Crimeea. Libertatea națiunii ucrainene a fost obtinuta după data de 24 august 1991,odata cu prăbușirea Uniunii Sovietice, „- se arata in declarație.

În plus, istoricii recomanda mass-mediei ucrainene sa puna accent pe faptul izgonirea naziștilor de pe teritoriul ucrainean a fost posibilă datorită participării masive a ucrainenilor în rândurile Armatei Roșii, precum și în mișcarea de eliberare ucraineana, dar şi în rândurile mișcărilor de rezistență din alte țări, în armatele Aliaților, care au luptat în Italia și Franța, Orientul Îndepărtat și în Pacific.

Demontand mitul potrivit căruia Rusia ar fi putut învinge invadatorii germani fără Ucraina, istoricii au constatat contribuția Ucrainei la înfrângerea Germaniei naziste și aliaților săi nu poate fi subestimata. În timpul războiului dintre Uniunea Sovietică și cel de-al Treilea Reich din 1941-1945, 7 milioane de ucraineni au fost combatanti ai Armatei Rosii, adica 23% din totalul Forțelor Armate ale URSS, mai mult decât armata Marii Britanii, care a mobilizat aproximativ 6 milioane de cetățeni. Potrivit Institutului de Istorie, Ucraina a inregistrat pierderi umane directe intre 8 si 10 de milioane de oameni, mai mult decât pierderea combinata a Marii Britanii, SUA, Franței, Poloniei și Canadei (aproximativ 7,4 milioane de oameni).

Istoricii din Ucraina mai noteaza: trebuie amintit victoria asupra invadatorilor naziști a fost rezultatul unui efort comun al unei coalitiei de tari antiHitler si al mișcărilor de rezistenta si eliberare nationale”.

În contextul războiului nedeclarat cu Rusia, Institutul ucrainean al Memoriei  Naționale recomanda mass-mediei ucrainene sa inițieze acțiuni în memoria celor care au luptat pentru libertateși sa includa filme scurte şi materiale audio in cadrul emisiunilor televizate si de radio din Ucraina.

Eroii acestor povești ar trebui să fie, în special, pilotul tătar din Crimeea, Erou al Uniunii Sovietice AmetKhan Sultan, eroul ucrainean al rezistenței franceze Vasili Porik, Generalul Armatei de Eliberare Nationala Vasili Kuk, eroul  Uniunii Sovietice Alexei Berest, cel care a montat drapelul sovietic pe Reichstag, Eroul Ucrainei Yevhen Bereznyak care a intrat istorie sub numele de Maiorul Vihr (Vârtej)pentru contributia sa la salvarea de la distrugerea totala a orasului Cracovia, și alții.

Pe 28 octombrie în Ucraina se va sărbători Ziua eliberarii țării de sub ocupatia germano-fascista. Această sărbătoare națională este dedicată izgonirii Wehrmacht-ului din Ucraina de către Armata Roșie. Această sărbătoare este celebrată în Ucraina din 2009.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top