Institutul Polonez al Memoriei Naționale (IPN) a emis un comentariu în legătură cu publicarea recentă de catre Ministerul Apărării al Rusiei a unor documente de arhiva cu privire la „eliberarea Poloniei”.

Istoricii polonezi acuză partea rusă că a facut o selectie intentionata de documente pentru a dovedi teza ca polonezii ar fi recunoscut în soldații Armatei Roșii pe eliberatorii de sub ocupatia hitlerista.

„Această afirmație falsifică istoria“ – susțin cercetatorii polonezi. În opinia lor, publicarea documentelor din arhivele rusești „a avut ca scop idealizarea imaginii „eliberarii” Poloniei”.

Autorii comentariului oficial sustin că, pentru marea majoritate a polonezilor, Armata Roșie a schimbat ocupația nazista cu înrobirea sovietica.

„Partea rusă trebuie să-și aminteasca că ținuturile poloneze au fost, probabil, sub ocupația cea mai brutală ca urmare a acordurilor încheiate de Uniunea Sovietică și cel de-al Treilea Reich, în august și septembrie 1939, iar esența acestor acorduri a fost distrugerea Poloniei de către ambele state totalitare“, – se arata in declaratia IPN .

Pe 18 iulie, Ministerul rus al Apărării a postat pe site-ul său oficial materiale de arhiva despre „eliberarea Poloniei” de catre Armata Roșie. Documentele înregistreza numeroase cazuri de distrugere în masă, jafuri și tortură a populației poloneze de către naziști, precum și distrugerea așezărilor și a obiectelor din patrimoniul cultural.

Materialul descrie „multe fapte de atitudine favorabilă a populației și clerulului fata de Armata Roșie, „participarea sinceră a polonezilor” la amenajarea mormintelor soldaților sovietici care au murit pentru „eliberarea Poloniei”.

Anterior, cu o zi înainte, președintele Poloniei, Andzhey Duda a aprobat nouă versiune a legii privind decomunizarea. Documentul prevede demolarea monumentelor sovietice din întreaga țară, inclusiv a busturilor și plăcilor comemorative.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 4,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Istoricii polonezi acuză Moscova de falsificarea istoriei Poloniei

  1. „Cărați-vă din Moldova, rusnacilor!” spune:

    Se poate observa ca toti trolii Rusiei apartin scolii sovietice. Ei sunt formati in spiritul istoriei falsificate in scop propagandistic. Intotdeauna cand am discutat istorie cu astfel de „produse ale scolii sovietice” in final au constat singuri ca sunt pacaliti. Astazi sunt „convertiti” la adevar pentru ca amicii acestia erau sinceri si in eroare. Sunt oameni de caracter. Numai adevarul te face liber din sclavia ruseasca. Trolii in schimb, accepta o plata ca sa ramana in intuneric. Sunt niste oameni decazuti din drepturi.

  2. bogdan spune:

    Taranu Ion aka Noada Sulii ! Transilvania a fost, este si va fi pe veci Romania ! Ca vrei tu si ceilalti godaci ca nu vrei !

  3. bogdan spune:

    Pai e normal ca toate monumentele cu eroul de cacat sovietic eliberator si violator sa fie date jos de peste tot…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top