Ramzan Kadîrov

Conform istoricului Michael Khodarkovsky, de la Loyola University din Chicagocondamnarea de catre mass-media rusă a activitatii Charlie Hebdo este o altă încercare a Kremlinului de a castiga  sprijinul musulmanilor din Rusia. Moscova se teme că ar putea pierde controlul asupra lui Ramzan Kadirov, care a creat un „Stat Islamic” în interiorul Rusiei si care declara ca Sharia este mai presus de orice lege.

În articolul său pentru New York Times, Khodarkovsky  scrie că ultima manifestatie (mitingul anti-Charlie de luni, 19 ianuarie) de la Groznîi, împotriva dusmanilor Islamului„, într-o anumită măsură a fost o demonstrație a priceperii cu care Vladimir Putin mixează  religia cu politica. Potrivit expertului, este bine cunoscut faptul că liderul rus se bazează serios pe sprijinul Bisericii Ortodoxe Ruse atunci când are nevoie sa deturneze atenția publicului de la relele sociale și economice ale țării.

Cu toate acestea, observă Khodarkovsky, aproximativ o șesime din populația Rusiei o reprezinta musulmanii. Prin urmare, Vladimir Putin îi vrea de partea sa, iar acest lucru, potrivit autorului, presupune „pragmatism și delicatețe„.kadîrov si cecenii lui

Războiul brutal din Cecenia poate ca s-a încheiat, dar rebelii islamisti, dintre care unii deja aliaţi ai „Statului Islamic, încă „haiducesc” prin Caucaz. Moscova se teme ca influența lor sa nu se raspandeasca spre nord„, spune profesorul.

Deși, după atacurile teroriste de la Paris, Kremlinul şi-a exprimat rapid solidaritatea cu Franța și a condamnat terorismul, mass-media pro-guvernamentala” din Rusia a dat vina în mod egal atât pe jurnaliștii de la Charlie Hebdo și caricaturile lor provocatoare, cât și pe liberalismul occidental, care permite astfel de publicații, scrie Khodarkovsky.

Rusia lui Putin nu este un loc prietenos pentru umorul ireverentios„. Ca exemplu, istoricul aminteşte despre interzicerea de catre Kremlin a cunoscutului show de papusi Kuklî”, care ridiculiza politicienii ruși, precum și condamnarea trupei punk Pussy Riot, membrele careia şi-au dezvelit busturile într-o catedrala ortodoxa.

În 2013, Duma de Stat a adoptat o lege care stabileşte pedepse  pentru insultarea sentimentelor religioase ale credincioșilor. Această lege a fost o încercare de a obtine sprijinul fundamentalistilor creștini, musulmani și a gruparilor naționaliste„.Kadirov putin

Mihail Khodarkovsky reamintește că, „atunci când Kadîrov a venit la putere în Cecenia, întreaga regiune era afectata de război, în ruine„.

„Utilizând metodele nemiloase el [Kadîrov] a suprimat opoziția, atât islamista cât și alti oponenți politici, precum și a grupurilor pentru drepturile omului. Apoi, datorită asistenței financiare extinse a Kremlinului, a reconstruit Cecenia„.

Cu toate acestea, prețul pentru pace și ordine în această regiune a Rusiei a fost apariția unui Stat Islamic în Rusia„. Potrivit lui Khodarkovsky, teoretic toate instituțiile de stat din Cecenia sunt seculare, in realitate sunt complet islamizate.

În articolul său, expertul constată de asemenea că seful cecenilor nu a condamnat masacrul de la Charlie Hebdo. În schimb, Kadîrov a criticat revista și a numit-o o provocare la adresa musulmanilor. În plus, liderul cecen a spus oricine va declara ca  sustine Charlie Hebdo este dușmanul lui personal.

„Venind de la cineva care este considerat de mulți a fi în spatele asasinării unor adversari, nu pare o amenintare goala de continut„.

miting grozni

Miting anti-Charlie la Groznîi

 

În pofida declararii de catre Kadîrov a loialitatii fata de Moscova, nu este clar daca Kremlinul se simte confortabil cu demonstrații de forță ca cea a mitingului anti-Charlie. Dovada ca presa rusa a titrat foarte laconic demonstratia despre care autoritatile sustin ca au adunat 800.000 de oameni.

„Cert este la Kremlin exista o preocupare tot mai mare fata de pierderea controlului asupra omului în a cărui sarcina a fost sa readucă Cecenia în plasa rusă, dar care, în schimb, a creat un Stat Islamic în interiorul Federației Ruse„, spune profesorul.

Fapt nu mai putin interesant, Ramzan Kadîrov un membru al consiliului suprem al partidului de guvernământ Rusia Unită” și Erou al Rusiei în urmă cu câțiva ani a recunoscut public că, pentru el, legea Sharia este mai presus fata de toate celelalte legi.

În momentul de față, pentru președintele Putin se pare ca Sharia este mai plăcuta decât libertatea de exprimare conchide istoricul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

4 Responses to Istoricul Khodarkovsky: Kadîrov a creat în Rusia propriul „Stat Islamic”

  1. rsumy spune:

    Rusnaci proști. Se „focusează” pe lupta cu Occidentul, și vor fi învinși de islamiști sau… chinezi?!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top