Fostul prim-ministru britanic John Major, în timpul guvernării sale, a susținut ideea intergrării Rusiei în Comunitatea Europeană, care ulterior a devenit Uniunea Europeană. Cu toate acestea, diplomații britanici l-au sfătuit să se abțină în a face publice punctele sale de vedere și să-și tempereze optimismul strategic apărut după căderea Zidului Berlinului, scrie Financial Times.

În 1992, Major a făcut un apel public față de Comunitatea Europeană să „extindă integrarea“ și sa ofere statut de membru pentru țările din Scandinavia, Europa de Est și pentru Rusia. El a subliniat că aderarea Rusiei la organizație „va anula în cele din urmă” amenințarea războiului nuclear. Dar documentele declasificate ale guvernului britanic arată că oficialii Regatului Unit au făcut tot posibilul ca să tempereze entuziasmul primului-ministru.

Una din notele Biroului de Externe britanic spune: „În calitate de forță nucleară, Rusia va domina comunitatea europeană. În calitate de țară în curs de dezvoltare, aceasta va trage în jos organizația”. Diplomatul britanic Stephen Wall a scris într-o notă specială a guvernului: „Domnule prim-ministru, o cerere politicoasă: nu vorbiți despre aderarea Rusiei la comunitatea europeană! Este mai bine să vorbim despre dezvoltarea relațiilor dintre CSI și Comunitatea Europeană și să nu excludem orice opțiune la acest nivel”.

În 1989, Marea Britanie era încă sceptică față de ideea extinderii Comunității Europene,  predecesoarea UE. În calitate de ministru al afacerilor externe, Major considera „neatractiva” ideea extinderii blocului, chiar și atunci când era vorba de neutra Austrie și relațiile sale cu Germania. Atunci când Major a devenit premier, ministrul său de externe, Douglas Hard, a subliniat că est-europeni vor migra în țările mai bogate din Occident, iar Marea Britanie va fi una dintre destinațiile lor principale. Dar, dupa nici trei ani, Londra și-a schimbat radical punctul de vedere și a început să îndemne la includerea în Uniune inslcuiv a Bulgariei și României.

În februarie 1992, la o cina cu presedintele Comisiei Europene, Jacques Delors (foto2), ministrul britanic de externe a propus să se dea un semnal de încurajare pentru țările din Europa Centrală și de Est și chiar să se spună că acestea au perspective clare de aderare, odată ce ajung la dezvoltarea politică și economică necesară. La rândul său, Delors a spus că extinderea uniunii nu ar trebui considerată singura opțiune posibilă pentru relațiile cu aceste țări. În același timp, el a adăugat că este posibil să se creeze un grup de tari cu care Comunitatea Europeana să aibă legături comerciale strânse.

Delors a declarat atunci că nu își poate închipui o uniune europeană cu mai mult de 35 de membri.

Iata ca la distantă de 26 de ani, astăzi, UE include 28 de țări, cu alte 7 țări cu statut de candidați, iar  Marea Britanie se pregateste sa paraseasca aceasta uniune.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Istorie: Premierul britanic a fost insistent avertizat împotriva aderării Rusiei la UE

  1. Bebe spune:

    John Major a fost un prim ministru destul de aerian si slab si nu pot sa inteleg cum a ajuns el prim ministru si singura explicatie plauzibila este ca precedesorul lui prim ministrul Margaret Thatcher care era tot de la conservatori a fost o personalitate marcanta atat in Marea Britanie cat si in Partidul Conservator si el a fost doar o umbra a ei, o umbra fidela fidelitate care la si propulsat ulterior in pozitia de urmas la conducerea Partidului Conservator si de Prim Ministru pozitie in care nu a rezistat prea mult.

  2. bogdan spune:

    Unii rationau inca de pe atunci ! Altii erau cu vaca si sunt si acum…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top