strangerea aurului in ItaliaÎn 1935, Liga Națiunilor a impus sancțiuni economice împotriva Italiei ca răspuns la invazia de catre armata italiana a Etiopiei. Din perspectiva propagandei fasciste, atacarea Etiopiei era vazuta ca o justificata cucerire de catre Italia a unui loc sub soare„, amintind deistoria glorioasa a Romei antice” (care a detinut acest teritoriu).

Nu putem sa nu observam izbitoarea asemanare a discursului fascistilor italieni cu cel al propagandei lui Putin in legatura cu anexarea Crimeei, pamant al „gloriei faptelor de arme ale Rusiei”.

Dar similitudinile continua.

Potrivit statutului Ligii Natiunilor, agresiunea militara impotriva unui membru al Ligii era asimilată cu un atac asupra tuturor membrilor. De aceea, pe 18 noiembrie 1935, Liga Natiunilor a impus sanctiuni impotriva Italiei. Sub interdictie au nimerit toate bunurile italiene, precum și importul în Italia de materii prime esențiale (mai ales pentru industria de război). Excepție au facut petrolul și cărbunele.

Această măsură s-a dovedit ineficientă atat in plan intern cat si in plan extern: multe tari, printre care Germania nazista, nu faceau parte din Liga Națiunilor, asa ca Italia a continuat să primeasca materii prime. Chiar si tarile care au votat pentru embargou, nu il respectau in intregime – prea important era interesul comercial.

Pe plan intern, ca si in cazul sanctiunilor din Rusia, in Italia acestea au declansat un sprijin popular fără precedent pentru regimul fascist. Sentimentul patriotic și naționalist a atins un vârf record. Toata Italia blestema Liga Națiunilor, compunea cântece anti-Liga și atârna pe case plăci comemorative care vorbeau despre  nedreptatea comisa tarii.

Campania propagandistică Aur pentru patrie” i-a facut pe italieni sa-si doneze  aurul si argintul in scop de razboi. Cel mai bine atmosfera este transmisa de imaginea copilului pregatit să se despartă de bicicleta sa, care va fi reforjata pentru pusti si baionete.

Punctul culminant a fost atins pe 18 decembrie: cand, pe Altarul Patriei„, aflat  în Piazza Venezia din Roma, dar si în locuir similare din întreaga țară, italienii schimba verighetele de aur pe unele din fier.

Atunci guvernul italian a reusit sa colecteze 33 tone de aur si peste 93 de tone de argint. Mare parte din aceasta bogatie, potrivit istoricilor, a ajuns in buzunarele membrilor elitei fasciste.

Un exemplu caracteristic al propagandei anti-sanctiuni:

Ca răspuns la sancțiunile nedrepte menite să priveze Italia de materii prime necesare pentru extinderea sa legitima în Africa de Est, întreaga națiune sacrifică metal pentru patrie, boicotata pe nedrept„.

Toata Italia colecteaza fier vechi. Copiii renunța la jucăriile lor, fetele la  insigne, coliere si alte podoabe.

Membrii Senatului si-au depus medaliile de aur într-un coif simbolic„. Mamele, văduvele și surorile au renuntat la decoratiile de aur ale soldatilor. Academicianul Luigi Pirandello a adus medalia de aur a Premiului Nobel. Clerul de la episcopi la preotii de parohii  s-a implicat în colectarea de metale, oferind suport spiritual” acestei camapanii. Donatorii stau cu răbdare la cozi lungi create in fata băncilor. Sportivii renunta la trofee și medalii. Chiar si Regina Elena de Savoia a scris o scrisoare in care anunță că-si doneaza verigheta.

Din cinecronica vremii: Ducele a spus ca sancțiuni economice într-un fel aduc folos poporului italian astăzi observăm că avem materii prime mult mai multe decât am banuit.

Incepe războiul împotriva a tot ce este de strain

Ministerul Propagandei produce reglementări precise: teatrul italian ar trebui sa excluda din repertoriul sau dramaturgii ai căror țări au sprijinit sancțiunile (se face o excepție  pentru Shakespeare și Shaw). Şi Radiodifuziunea italiana va transmite numai muzica din Italia și a țărilor care nu au aderat la dictatul Ligii Natiunilor„.

Se declară război si limbilor străine, precum și cuvintelor împrumutate. Nu se mai spune sandviș ci tramezzini (un cuvânt inventat de Gabriele D’Annunzio), film se transformă în filmo sau filme, whisky-ul in alcool de ovăz și așa mai departe.

Se fac apeluri intense de boicotare a mărfurilor străine și a stilului de viață străin.

Toate acestea creaza un sentiment acut de deja vu fata de cele intamplate in prezent in Rusia lui Putin. Oare deznodamantul (spanzurarea dictatorului) va fi la acelasi?

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

4 Responses to Italia lui Mussolini versus Rusia lui Putin

 1. didi spune:

  interesanta comparatia. dar nu e chiar asa. contextul este foarte diferit. atunci cand musolini facea pe grozavul, europa era vai de mama ei, cu germania care se ridica amenintator, cu franta debusolata si cu o rusie aliata cu germania. spania era grupo aparte, la fel si portugalia. acum rusia e de capul ei in fata unei europe unite si a statelor unite care nu mai face nici macar un milimetru de concesii. daca musolini isi permitea atunci sa se dea in stamba fara sa se teama de repercusiuni, putin are din ce in ce mai putine optiuni si e parasit pana si de partenerii apropiati, vezi cazul lui lukasenko.
  cred ca regimul de la kremlin merge acum din inertie, dar pana si putin isi da seama ca e in rahat pana la gat…

 2. Cristian spune:

  * pct 4*
  din graba

 3. Cristian spune:

  1..voi sa nu uitati (vad ca o faceti pe avocatii din oficiu a ‘Ukrainei) ca aproape jumatate din Moldova Romaneasca se afla sub ocupatia hoholilor din Cernauti in Balta Alba..prin pactul Ribbentrop-Molotov
  2 Crimeea a fost ANEXATA RSS Ukrainiene de bolsevicul ‘ukrainian’ Nikita Hrusciov in 1954 (ceva proteste privitor la acest rapt?) regiunile Dombas si Luhansk au fost ANEXATE aceleiasi ‘Ukraine’ de bolsevicii lui Lenin
  3. Galitia si Volinia au fost rupte din Polonia si anexate acestei curve numita ‘RSS Ukrainiana’ de catre Stalin
  3’Ukraina este un monstru bolsevic cladit de Lenin, Stalin si Hrusciov cu teritorii FURATE din 3 state (Polonia, Romania, Rusia)

  • Oleg Cojocaru spune:

   Stimate Cristian, esti in afara subiectului. Nu despre Ucraina este vorba in editorial. Dar, facandu-ti pe plac, cu precizarea ca refuz calificativele gratuit jignitoare, pot confirma faptele istorice. Evident ca toate acestea au fost un amestec de inginerie etnica si expansionism practicat de puterea sovietica de la Kremlin.
   Ai si vreo idee concreta sau ai vrut doar sa-ti versi naduful?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top