lavrovJurnalistul Ivan Sukhov punctează într-un comentariu publicat de „Moscow Times” că Rusia se află într-un punct al dezintegrării și Kremlinul ar putea apela la armele nucleare pentru a intimida Occidentul.

„Oricine nu se uită la țară prin fereastra de închisoare a televiziunii rusești de stat vede foarte clar tentativele ridicole ale Moscovei de a ascunde lipsa unei agende naționale semnificative în spatele fațadei pretențioase a Olimpiadei, războaielor din Georgia și Donbas, anexarea Crimeei, tentativele ostentative de a rezolva problema Siriei și participarea sa în grupul celor șase state care negociază cu Iranul programul nuclear al acestei țări.

Acesta nu este un nou Război Rece – dar nu pentru că Rusia se comportă încă precum un partener relativ egal în anumite structuri internaționale. Acesta nu este un Război Rece pentru că este evident pentru toată lumea din afara Rusiei că această țară a petrecut un sfert de secol gândindu-se fără niciun rezultat dacă vrea să se rupă de trecutul sovietic sau să se întoracă la el, că nu are inima, mintea sau mijloacele de a se confrunta cu Vestul, astfel reînviind lumea bipolară a trecutului.

Asta, nu înseamnă, totuși, că Vestul ar trebui să ignore potențiala amenințare a Rusiei. Într-o conferință organizată săptămâna trecută la Moscova, unde se discuta dacă a început un nou Război Rece, un analist politic rus a comparat Rusia cu un atentator sinucigaș.

Acesta a subliniat că Moscova suferă de un complex de anxitetate deoarece a realizat că țara fie se va prăbuși sau va rămâne slab dezvoltată în comparație cu Occidentul, iar acest fapt a forțat liderii să menționeze mai des folosirea armelor nucleare drept ultima varianta prin care-și pot demonostra dreptul de a exista.

Rusia și Vestul trebuie să găsească o cale de ieșire din acest blocaj periculos.

Și totuși, liderii de la Moscova se comportă de parcă nu se întâmplă nimic neobișnuit: ministrul de Externe Lavrov vorvește ocazional despre Iran și toată lumea privește cum rubla se întărește la 58 de unități contra dolarului.

În cele din urmă, liderii Rusiei știu că au la dispoziție butonul nuclear, și dacă țara nu poate – sau nu va putea – să-și rezolve problemele altfel, poate întotdeauan să iasă din joc pornind un Armageddon global”, scrie jurnalistul, care a scris în ultimii 15 ani despre conflictele din Rusia și CIS.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top