Moscova a refuzat să discute cu Japonia posibilitatea retrocedării a două dintre cele patru insule Kurile de Sud în cadrul negocierilor asupra unui tratat de pace, relatează agenția japoneză Kyodo. O sursă apropiată procesului de negociere a spus agenției că unul dintre motivele refuzului părții ruse de a discuta despre retrocedare este preocuparea Kremlinului față de alianța militară japonezo-americană.

Refuzul are ca exicație temerile Moscovei că un posibil compromis cu Japonia în privința problemei teritoriale ar putea afecta negativ nivelul de susținere al guvernului de către populația Rusiei, noteaza Kyodo.

Patru insule din lantul Kurilelor de Sud (Iturup, Kunashir, Shikotan și grupul Habomai) au fost ocupate de URSS în 1945. Japonia nu a recunoscut aceasta anexiune și încă mai numește insulele Kurile de Sud „teritorii de nord ocupate temporar”.

Această poziție a Tokyo rămâne principalul obstacol în calea încheierii unui tratat de pace între Rusia și Japonia, care nu a fost semnat dupa încheierea celui de-al Doilea război mondial.

În 1956, URSS și Japonia au semnat o Declarație Comună, în care Moscova a fost de acord să analizeze posibilitatea transferării Habomai și Shikotan, dar după încheierea unui acord de pace. Totodata, părțile urmau sa renunțe la pretențiile reciproce care decurgeau din urmarile războiului, precum și refuzul URSS de a cere reparații Japoniei, dar negocierile nu au condus la niciun rezultat.

În ultimii ani, Rusia a subliniat în repetate rânduri că Kurile de Sud au devenit parte a URSS în urma rezultatelor celui de-al doilea război mondial si ca suveranitatea rusă asupra lor nu poate fi pusa la îndoială.

La mijlocul lunii septembrie anul trecut, Putin a propus Japoniei sa încheie un tratat de pace „fără alte condiții”. „Și apoi, în baza tratatului deja semnat, în calitate de state prietene, sa continue să caute soluti la toate problemele existente”, a continuat liderul rus. Cu toate acestea, partea japoneză a respins această idee. În noiembrie anul trecut, președintele rus Vladimir Putin și premierul japonez Shinzo Abe au convenit să intensifice procesul de negociere în baza declarației comune din 19 octombrie 1956

La sfârșitul anului 2018, Japonia și-a exprimat dorința de a renunța la două insule din lantul Kurilelor de Sud de patru. Premierul japonez Shinzo Abe a declarat pe 21 ianuarie că poate conta pe retrocedarea Shikotan și a unui grup de insule mici, nelocuite.

Discuțiile lui Shinzo Abe cu președintele rus Vladimir Putin, la care a fost abordată problema insulelor, au avut loc pe 22 ianuarie. Întâlnirea a durat aproximativ trei ore, iar la briefingul de dupa intalnire a devenit clar pentru experți că procesul de negociere cu privire la incheierea tratatului de pace va fi foarte lung.

La 29 iunie au avut loc alte discuții la Osaka între prim-ministrul japonez Shinzo Abe și președintele rus Vladimir Putin. La conferința de presă comuna, șeful guvernului japonez a menționat că părțile și-au confirmat hotărârea de a continua negocierile cu privire la tratatul de pace.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Japonezii s-au prins în sfârșit că Moscova îi duce de nas în chestiunea Kurilelor

  1. Ramona Georgescu spune:

    Kurilele au fost date de Roosevelt lui Stalin.Sovieticii nu au facut altceva decat sa puna in practica ce au obtinut la Ialta.

  2. bogdan spune:

    Pai daca porcii nu au dat inapoi ce au furat acum 74 de ani cum poate crede cineva ca o vor face acum ?
    Mai ales ca perioada scurta cu urme de democratie din Ospiciul Lumea rusa s-a incheiat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top