Dacă Japoniei îi vor fi retrocedare o parte a Insulelor Kurille, ea nu va desfășura baze militare americane in aceste teritorii, potrivit angajamentului asumat de premierul nipon Shinzo Abe, screi presa rusa.

Vladimir Putin și premierul japonez au convenit la întâlnirea din Singapore sa accelereze procesul de negociere pe baza ”Declarației comune sovieto-nipone din 1956”, care prevedea posibilitatea de a transfera Tokyo, în anumite condiții, câteva dintre insulele Kurile.

Între timp, pe 16 noiembrie, Putin a afirmat că în Declarația comună nu s-au fixat mai multe puncte: nu a fost indicata temeiul juridic al transferului insulelor și, de asemenea, sub a cărei suveranitate urmau să rămână insulele. Potrivit președintelui Federației Ruse, în acest context, negocierile pe baza Declarației comune necesită un studiu serios.

În același timp, în timpul discuțiilor cu Putin, Shinzo Abe a afirmat că, în eventualitatea unui transfer al unor insule către partea japoneză, nu vor fi amplasate baze militare americane, potrivit ziarului Asahi, care citeaza surse guvernamentale.

Astfel, Abe a reafirmat hotărârea de a continua negocierile cu privire la problema teritorială și tratatul de pace, pe baza Declarației comune a URSS și Japoniei din 1956, în care Moscova și-a exprimat disponibilitatea ca gest de bunăvoință, după încheierea acordului de pace, sa transfere Japoniei insula Shikotan și un număr de alte insule mai mici, nelocuite, care in Japonia sunt denumite Habomai.

Astfel, Abe și-a exprimat încrederea că liderii celor două state vor reuși să rezolve disputa teritorială și să încheie un tratat de pace.

În prezent, Tokyo întreprinde pași suplimentari de rezolvare a problemei teritoriale cu Federația Rusă, Ministerul japonez de Externe urmând să organizeze consultări cu partea americană privind desfășurarea de trupe americane pe teritoriul japonez.

Japonia susține suveranitatea sa asupra Kunashir, Shikotan, Iturup și Habomai în conformitate cu Tratatul bilateral privind comerțul și frontierele din 1855. Autoritățile japoneze au fixat ca retrocedarea insuleleor este condiția pentru încheierea unui tratat de pace cu Rusia.

Aminitm, la jumătatea lunii septembrie, Putin a propus Japoniei să încheie un tratat de pace fără condiții. „Și apoi, pe baza acestui tratat de pace, ca prieteni, vom continua să rezolvăm toate problemele existente”, a continuat liderul rus.

În 1956, URSS și Japonia au semnat o Declarație Comună, în care Moscova a fost de acord să analizeze posibilitatea transferării inulelor Habomai și Shikotan după încheierea unui acord de pace. Părțile au renunțat in a mai emite pretenții reciproce apărute ca rezultat al războiului, inclusiv reparațiile de razboi cerute de URSS. Dar, următoarele negocieri nu au condus la niciun rezultat.

Apoi, ca răspuns la încheierea Tratatului de securitate nipono-american din 1960, URSS a renuntat  la obligația asumata de a transfera insulele. Memorandumul guvernului sovietic datat din 27 ianuarie 1960 prevede că aceste insule vor fi transferate Japoniei numai după ce toate trupele străine vor fi retrase de pe teritoriul nipon.

În ultimii ani, Rusia a subliniat în repetate rânduri că insulele Kurile au devenit parte a URSS în urma rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial, și ca suveranitatea rusă asupra lor nu poate fi pusa la îndoială.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

3 Responses to Japonia le promite rușilor să țină americanii departe de insulele Kurile

  1. bogdan spune:

    Mai dar cat de fraieri pot fi Japonezii ! Pai daca porcii au furat insulele acum aproape 8 decenii si nu le-au dat inapoi de ce ar face-o acum ? Mai ales ca nu au sanctiuni pt asta !!! Japonezii nu vad ca porcii au furat Crimeea si Donbasul de la Ucraina si nu le dau inapoi chiar cu sanctiuni ? Cu Pitikul nebun kremlinez in viata nu va fi nici pace in Ucraina ocupata si nici Kurilele inapoi la Japonia…Asta intelege si Grivei !

  2. Basarabia e Romania spune:

    utin a propus Japoniei să încheie un tratat de pace fără condiții. „Și apoi, pe baza acestui tratat de pace, ca prieteni, vom continua să rezolvăm toate problemele existente”,

    Cine mai poate avea incredere in astia? Exemple: furtul tezaurului Romaniei…….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top