Japonia a trimis o notă de protest Rusiei din cauza controlului efectuat de grănicerii ruși pe vasele pescarilor japonezi langă insulele Kurile, transmite RIA Novosti.

Tokyo consideră că acțiunile părții ruse sunt inacceptabile. În declarația Ministerul de Externe al Japoniei se precizează că pescarii japonezi au respectat acordul bilateral privind pescuitul din 1998, potrivit căruia navele japoneze pot pescui în zona Kurilelor de Sud, în baza cotelor alocate contra cost.

După cum susține agenția Kyodo, la 7 ianuarie, polițiștii ruși de frontieră din apropierea insulei Kunashir au verificat documentele a două nave de pescuit nipone și au cerut plata unei amenzi. Ministerul Afacerilor Externe din Japonia a declarat mai târziu că polițiștii ruși de frontieră au indicat doar încălcările și au escortat pescarii japonezi în portul Kunashir, dupa care i-au eliberat.

În nota de protest trimisă Ministerului de Externe al Rusiei, autoritățile japoneze se referă și la poziția oficiala a Tokyo privind cele patru insule din lantul Kurilelor.

Japonia nu recunoaște apartenența rusească a Iturup, Shikotan, Kunashir și Habomai, insule care au fost ocupate de URSS la sfârșitul celui de-al Doilea război mondial. Din cauza disputei privind proprietatea asupra acestor teritorii, Rusia și Japonia nu au semnat încă un tratat de pace.

În noiembrie 2018, după întâlnirea premierului nipon Shinzo Abe cu președintele rus Vladimir Putin, partile au comunicat că sunt dispuse să revină la declarația din 1956 privind insulele Kurile. În documentul citat, URSS își exprima acordul transferului insulelor Habomai și Shikotan către Japonia, după semnarea unui tratat de pace între cele două țări.

Poziția oficiala a Moscovei este că insulele au devenit parte a URSS în urma celui de-al Doilea război mondial, iar suveranitatea Rusiei asupra lor nu poate fi pusa la îndoială. În septembrie, Putin a propus Japoniei să semneze un tratat de pace fără alte condiții preliminare. Abe a numit o astfel de propunere inacceptabilă.

Luni, după discuțiile de la Moscova cu ministrul japonez de externe, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că suveranitatea Rusiei asupra Insulelor Kuril nu este discutabilă.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Japonia protestează față de acțiunile grănicerilor ruși

  1. bogdan spune:

    Porkul nu da niciodata de buna voie ce a furat ! El nu intelege decat de ciomag ! Asa este specia asta spurcata creata…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top