AIIBRusia și-a exprimat dorința de a deveni una dintre țările fondatoare in cadrul Băncii Asiatice de investiții în infrastructură (AIIB) – proiect inițiat de China ca „răspuns” la structura financiară globală actuală. Moscova a depus cererea pe 30 martie – cu o zi înainte de termenul limită pentru primirea cererilor. Se presupune ca Beijing si Moscova au acum o relație foarte buna, atunci de ce Rusia a ezitat atata cu cererea, se intreaba Japan Business Press, care a decis să cerceteze problema.

După cum se știe deja, Rusia a început să dezvolte intens relatia sa cu China de la începutul crizei ucrainene. În special, cele doua au convenit asupra livrarilor de gaze si petrol din Rusia pe piața chineză, astfel încât, dacă traseul european pentru Rusia va fi închis, economia rusa sa poata rezista.

Termenii contractului sunt considerati a fi mult mai profitabili pentru partea chineză. Este evident că, în fata Chinei, Rusia a jucat rolul de petent. Între timp, deşi Beijing a declarat ca intelege poziția Rusiei în conflictul ucrainean, nu a sprijint Moscova în mod direct și a mentinut neutralitatea, iar in ONU s-a abtinut sa adopte vreo pozitie anti sau pro-Moscova.

„Din relația dintre Rusia și China rămâne o impresie puternica de „iubirea neimpartasita”. In care China este obiectul adoratiei, – sustine expertul JBP.

putin XiÎntre timp, la ideea AIIB, în afară de țările în curs de dezvoltare, au aderat si unele state din „G7” – Germania, Franța, Italia, Marea Britanie. Având în vedere faptul că SUA au început să facă presiuni asupra diferitelor țări sa abandoneze participarea, procesul a devenit un „barometru” al taberelor – SUA versus China. În special, Japonia nu a depus cerere de participare la AIIB  și împreună cu Statele Unite au cerut mai multa transparentă in organizatie.

„Primul grup de fondatori AIIB” a fost anunțat la sfârșitul lunii octombrie 2014. Din acesta fac parte în principal țările apropiate de China – cum ar fi Singapore, Vietnam și Malaezia. In acest grup, se află şi un membru BRICS – India. Rusia putea deveni fondator înca din acest stadiu, subliniază publicatia, care propune trei versiuni care explica de ce Moscova a reactionat atat de tarziu.

În primul rând, din cauza deteriorarii situației economice, a uciderii liderului opoziției Boris Nemțov și absența lunga a președintelui Vladimir Putin, cei de la Moscova s-au concentrat pe politica internă, iar participarea sau neparticiparea la AIIB nu a fost un subiect prioritar. Japan Business Press remarca si faptul ca in sistemul autoritar din Rusia, când cele mai multe dintre decizii sunt pe umerii „varfului”, procesul decizional poate intampina sincope.

nemtovA doua versiune – Moscova nu prea înțelege sub ce formă sa participe la AIIB. Problema este că şi China și Rusia sunt membre BRICS, organizatie care vrea propria banca de dezvoltare cu sarcini similare AIIB – investiții în proiecte de infrastructură.

Evident ca Rusia se simte mult mai bine in pielea unuia din cei cinci fondatori ai Bancii de Dezvoltare BRICS, decât unul dintre cei 57 de fondatori ai AIIB.

Apoi, în afara de acest proiect, China a anuntat crearea Fondului Drumului Matasii in valoare de 40 miliarde de dolari.

Cum  vor reusi toate aceste organizații sa lucreze eficient? „Ma indoiesc ca în China au o idee clară despre acest subiect, pozitia Rusiei fiind ușor de înțeles”, spune JBP.

A treia versiune – Rusia a cerut Chinei delimitarea sferelor de influență. Problema este ca printre cele 57 de țări care au subscris la AIIB sunt si fostele republici sovietice. În afara de Georgia și Azerbaidjan mai sunt si cele patru țări din Asia Centrală care au frontiera comuna cu China – Kârgâzstan, Uzbekistan, Kazahstan și Tadjikistan. Desigur, ele vor fi obiect de investiții AIIB, iar Rusia se teme de rolul tot mai mare al Chinei in regiunea respectiva.

În ceea ce priveste Drumul Matasii – acesta prevede realizarea in fostele state sovietice din Asia Centrală a unei puternice infrastructuri feroviare și rutiere care sa evite traseele prin Rusia.Bank of China

Astfel, Beijingul foloseste cu mult succes forța sa economică în creștere pentru a extinde influența sa în fosta Uniune Sovietică. Desigur, Rusia nu poate inghite asa ceva. Însa Rusia se confrunta cu o criza economica, iar Kremlinul nu poate raspunde pe masura provocarii chineze. Poate că rezultatul tuturor acestor aspecte explica amanarea pana in ultima zi de a depunerii cererii pentru AIIB.

Fostele membre URSS – Kazahstan și Uzbekistan fac parte din „primul grup” al tarilor fondatoare AIIB (octombrie 2014). Tadjikistan s-a alăturat acestei structuri în ianuarie, Kârgâzstan – în luna aprilie. „Diferența de timp nu reflecta distanța până la SUA și China, ci diferența în gradul de influență a Chinei și Rusiei” – spune expertul.

Pe lângă toate acestea, cele patru țări sunt participante şi in cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO). Acest grup cuprinde tarile din fosta URSS care se invecineaza cu China. Organizatia are in principal scop de securitate, cum ar fi lupta împotriva terorismului. Dar, în ultimii ani, au început discuții și despre cooperarea economică; există planuri privind infiintarea Bancii de Dezvoltare și a unui Fond de investitii.

„Cum va funcționa tot acest talmeș-balmeș de structuri financiare internationale? Presiunii fără precedent a Chinei putem doar se ne miram”- comenteaza publicatia.

Dacă o sa privim situația din această perspectiva, atunci participarea la AIIB poate fi văzută ca un joc al interacțiunii dintre Rusia și China, desfășurat în arena țărilor din Asia Centrală. „Cum va riposta Rusia la aceasta influență tot mai mare a Chinei? Se pare ca problemele pentru Moscova abia incep”- conchide Japan Business Press.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 2,33 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top