
Anchetatorii din cadrul Echipei Internaționale de Investigatie (JIT) au făcut publice câteva noi interceptari telefonice, din care rezultă că Rusia a controlat complet procesul invaziei așa-ziselor miliții rebele pe teritoriul Ucrainei. În plus, așa-numitele miliții au fost înarmate pe canalele serviciilor secrete ruse FSB și GRU, iar liderii DNR și LNR au fost aleși la Moscova.
„Influența Federației Ruse cuprindea problemele administrative, financiare și militare ale DNR”, se arată într-o declaratie a JIT.
„În iulie 2014, conducerea DNR a sunat aproape zilnic la reprezentanții autoritatilor Rusiei. <…> Conversațiile au avut loc în principal prin intermediul unor aparate telefonice furnizate de FSB”. JIT susține că toate acestea joacă un rol important în contextul aparitiei in DNR a sistemului de rachete antiaeriene ”Buk”, cu care a fost doborâtă aeronava civila Boeingcu sute de pasageri la bord. În prealabil, s-a stabilit că acest sistem de lupta antiaeriană a fost alocat celei de-a 53-a brigazi de rachete antiaeriene ale Armatei Ruse, cu baza la Kursk.
Printre persoanele a caror conversatii au fost intercepate este și Alexander Borodai, care în momentul doborârii aeronavei ocupa funcția de ”președinte al Consiliului de Miniștri” al autoproclamatei Republici Populare Donețk (DNR). Interceptarea din data de 3 iulie 2014 confirmă faptul că Borodai era o marionetă a Kremlinului.
„Ei bine, aveți planuri de pe termen lung, eu nu. Urmez ordinele și promovez interesele unui singur stat – Federația Rusă. Și cam atât”, spunea Borodai in interceptare.
În același timp, ”oficialul” DNR nu era mulțumit că Moscova l-a ”târât în aventura din Donbas”.
„Deci avem aici, *** (la naiba) un eveniment *** (minunat)”, în ghilimele, de importanță națională. Vom numi astazi guvernul. Așa ca ai următoarea instrucțiune, sfat – stai liniștit, capul la cutie, daca te suna pentru comentarii, spune că mă susțineți. Mie *** (la naiba) mi-a fost facuta o surpriză de orașul Moscova, mare cat *** (la naiba), *** un crap belit. Serghei, știi cine va fi premierul de aici? .. Eu voi fi, *** (la naiba)! Iar eu *** (la naiba) *** (scuip) pe toatea astea!”, a spus Borodai.
Într-o altă conversație, la începutul lunii iulie 2014, un lider rebel poreclit „mongol” l-a informat pe comandantul din Makeevka că „vor sosi oamenii cu sarcini de la Șoigu” (Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării). Acești oameni, potrivit unui membru al grupării armate pro-ruse, „îi dau afară pe comandanți locali”, după care „muscalii” preiau comanda.
Într-o altă conversație, din 18 iulie 2014, ”mongol” și ”șerif” își spun reciproc că „primesc ordine de la Moscova”. Dar ca unul are șeful de la FSB, iar cel de-al doilea de la GRU. Din această cauză, în special, relațiile dintre diferitele grupări separatiste erau tensionate. Într-una din conversații, ”serif” se plânge ca oamenii lui „mongol” ii ademenesc luptatorii. În plus, subordonații lui ”mongol” sunt acuzați de crime brutale și jafuri, inclusiv în Torez. „Voi, javre, ați furat tot ce nu era bătut în cuie …”. Tot ”serif” il acuza pe ”mongol” ca oamenii sai au pradat seiful Băncii Naționale, de unde au furat 15-16 kilograme de platină, fapt confirmat de o alta interceptare telefonica.

Cel mai adesea, militanții discutau cu oficialii de la Kremlin probleme legate de comunicațiile criptate furnizate de FSB. Cu toate acestea, detaliile criptării erau discutate prin conexiune telefonica obișnuită, notează The Insider.
JIT noteaza faptul că figurile cheie din DNR vorbeau în mod regulat cu o „serie” de numere de telefon în care primele nouă cifre erau aceleași, doar ultimele două erau diferite. Pentru o mai mare siguranță, ei foloseau aparent dispozitive de bruiere. Alexander Borodai avea un număr de telefon din aceeași serie (7 926 531-85-14), iar din iunie 2014 până la mijlocul lunii august 2014, el a vorbit zilnic la alte trei numere din această serie: 7 926 531-85- 28, 7 926 531-85-20 și 7 926 531-85-63.
Într-una din conversații, asistentul președintelui Federației Ruse, Vladislav Surkov, îi spune lui Borodai că trimite un om de la Moscova, Antiufeev, care va fi pus la conducerea serviciului securității de stat a DNR. Dacă actualul șef al serviciului va crea probleme, se poate crea un serviciu separat pentru Antiufeev. „Lasă-i să creeze un alt serviciu special. Nu se va întâmpla nimic groaznic”, a spus Surkov.
În aceeași conversație, asistentul președintelui Federației Ruse face aluzie la anii sai de serviciu în GRU și promite să vină personal în Donbas, dacă va fi cazul. „Dacă va fi nevoie, voi veni direct … Nu am uitat nimic din ce am învățat înainte…”, a spus Surkov râzând.
Amintim, Boeing-ul malaezian care zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur cu zborul MH17 a fost doborât pe 17 iulie 2014, lângă Donetsk, în zona de conflict armat din Donbas. Toate cele 298 de persoane aflate la (majoritatea olandezi) au murit in urma prabusirii avionului.
O echipă internațională de investigatie – jIT – a fost creată pentru a investiga dezastrul. Acesta a inclus reprezentanți din Australia, Belgia, Malaezia, Olanda și Ucraina. De la bun început, au existat suspiciuni că unitățile armatei ruse au folosit sistemul de rachete antiaeriene Buk pentru a distruge aeronava.
În iunie 2017, țările care fac parte din echipa de anchetă au decis că procesul suspecților in cazul MH17 sa fie judecat de o instanță olandeză și în conformitate cu legislația olandeză.
Acuzații in dosarul penal au fost aduse împotriva a trei ruși (fostul șef al forțelor armate DNR – Igor Ghirkin, cunoscut sub pseudonimul Strelkov, comandantul grupului de recunoaștere, Serghei Dubinski, adjunctul său Oleg Pulatov, precum și cetățeanul ucrainean Leonid Harcenko.
Ancheta a identificat, de asemenea, numele militarilor celei de-a 53-a brigazi antiaeriene a Forțelor Armate ale Federației Ruse, care se aflau la jumătatea lunii iulie 2014 la frontiera ruso-ucraineană. Au fost publicate chiar și fotografii ale acestor militari. Probabil că ei au fost cei care au insotit si operat sistemul de apărare aeriană Buk care a doborât avionul.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Porcii criminali si faptele lor…