Echipa de anchetă comună (JIT), care investighează circumstanțele prabusirii avionului malaiezian „Boeing“ in Donbas, în iulie 2014, a aunțat că va analiza cu atenție noile declarații ale Ministerului Apărării al Rusiei, facute în cursul zilei de luni, 17 septembrie.

În același timp, în declarația JIT se menționează că Rusia nu a răspuns la toate întrebările care i-au fost adresate în luna mai a acestui an. Atunci, JIT a publicat un raport preliminar privind rezultatele investigatiei accidentului aviatic din 2014 din Donbas, în care a ajuns la concluzia că avionul de pasageri a fost doborât cu o racheta Buk lansata de o unitate a armatei ruse.

În special, așa cum se precizeaza în declarația JIT, partea rusă a ignorat întrebarea despre însemnele  găsite pe resturile rachetei si numarul acestor resturi. În plus, după cum subliniază anchetatorii, unele declarații anterioare ale ministerului rus al Apărării nu au fost confirmate după verificarea faptelor – în special, declarația privind prezenta in momentul incidentului aviatic a unui „avion militar”, despre care Moscova a afirmat că se afla lângă „Boeing”.

„Încă din 2014, JIT a invitat Federația Rusă să furnizeze toate informațiile necesare. În mai 2018, JIT a solicitat în mod expres mai multe informații cu privire la numărul de componente de rachete găsite“, – se spune în declarație.

În perioada 2016-2018, aceasta și o serie de alte probleme de natura juridica nu au primit un răspuns pe fond de la Federația Rusă, au subliniat anchetatorii.

„Mai mult, în august 2018, Federația Rusă a transmis în scris JIT că aceasta nu ar trebui să depună cereri suplimentare privind dovezile”, se arată în declarație.

„JIT va analiza cu atenție informațiile publicate de către Federația Rusă astăzi, de îndată ce Moscova va furniza documentele în cauza. Acest lucru a fost propus în mai 2018 și cerut de rezoluția Consiliului de Securitate al ONU“ – a adăugat Echima comuna de ancheta.

Amintim ca astazi, la o conferință de presă organizata la Moscova, reprezentanții Ministerului rus al Apărării au declarat că racheta care a doborat avionul Boeing in vara anului 2014, în Donbas, a fost livrată în Ucraina în 1986 și se afla în serviciul armatei ucrainene.

Boeing-ul, care efectua zborul MH17 de la Amsterdam la Kuala Lumpur, a fost doborat pe 17 iulie 2014, in timpul luptelor dintre armata ucraineană și separatiștii susținuti de trupele regulate ruse.

Echipa internațională de anchetă (JIT) include experti dinOlanda, Belgia, Ucraina, Australia și Malaezia, activitatea sa fiind coordonată de Olanda.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to JIT va analiza noile declarații privind ”Boeing-ul” și a amintit că Rusia a mai încercat să inducă ancheta în eroare

  1. bogdan spune:

    MInt ca deobicei porcii ! Doar ca de multa vreme ce grohaie ei nu mai asculta nimeni !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top