Abrams_TankÎn ultima vreme, în Occident, expertii în securitate se „joacă” tot mai mult modeland posibilele scenarii de conflict intre fortele NATO şi instigatorul Rusia. Astfel, centrul de analiză Rand Corp a organizat jocuri de război cu oficiali civili şi militari americani, care a dus însă la rezultate dezamăgitoare: în momentul de fata, forțele NATO din Europa pierd intr-o confruntare militara cu armata rusă.

Cel mai probabil scenariu este invazia de catre Rusia a țărilor baltice. „Dacă tancurile rusești și infanteria vor intra mâine în țările baltice, forțele NATO, inferioare în efective și putere de foc, vor fi învinse de armata rusa în mai puțin de trei zile”, – publica rezultatele jocurilor militare revista Foreign Policy.

„Jocurile au condus la o concluzie fără echivoc: cu actuala abordare,  NATO nu este în măsură să apere cu succes teritoriul țărilor celor mai vulnerabile ale alianței”, – scrie publicatia.

Articolul menționează că, în cursul „numeroaselor jocuri de război în format „desktop”, care au fost efectuate în 2014-2015, forțele rusești in cel mult 36-60 de ore bateau deja la porțile Tallinnului și Rigai, iar trupele americane și a țărilor baltice, inclusiv US Air Force nu au reușit să frâneze ofensiva trupelor rusești mecanizate și au inregistrat pierderi grele”.

Ca urmare a unei înfrângeri atat de rapide, SUA şi aliații săi din NATO au la dispozitie doar câteva scenarii: sa încerce să contraatace, ceea ce înseamna escaladarea extremă a conflictului din partea Rusiei; să amenințe Rusia cu represalii masive, inclusiv lovituri nucleare; sa se recunoasca cel puțin temporar înfrânta și sa intre într-o noua epoca de război rece.

Dar jocurile de război au mai demonstrat şi faptul că pur și simplu marindu-si contingentul său în regiune, NATO poate „preveni capturarea rapidă a statelor baltice”. Pentru asta sunt suficiente șapte Brigazi, dintre care cel puţin trei de blindate grele, plus sustinerea cu aeronave şi artilerie.tancuri rusesti

Întreţinerea forțelor suplimentare va costa aproximativ 2,7 miliarde de $ pe an. Observăm că secretarul american al apărării Ashton Carter a anunțat recent planul de a desfasura arme grele suplimentare și vehicule blindate în Europa de Est, astfel încât la granita estică a NATO, Pentagonul sa aiba cel putin două brigăzi de blindate grele.

Pentagonul intenționează să cheltuisca pentru desfășurarea de forțe în Europa 3,4 miliarde $, ceea ce este de aproximativ patru ori mai mult decât cheltuielile SUA din 2016, când s-au alocat doar 780 de milioane de dolari. Potrivit oficialilor americani, creșterea finanțării pentru armata din Europa va demonstra angajamentul SUA față de partenerii săi din NATO.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (6 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Jocurile Rand Corp: Rezultate dezamăgitoare – forțele NATO din Europa pot fi învinse de armata rusă

  1. bogdan spune:

    OLr militar este o umbra a fostului URSS ! Practic e ca un caine jigarit imbracat in Blana de urs !

  2. aninim spune:

    Si ca supliment,ideea aderarii Rusiei la NATO nu este ceva irealizabil.Daca s-ar realiza,atunci,cu adevarat, Rusia poate deveni pilonul principal si vocea sa devine auzita si aplicata.Insa asa ceva este imposibil atita timp cit valorile libertatii si drepturile umane nu vor reprezenta obiectivul principal.Nu de catre poporul rus,ci de actuala putere.

  3. aninim spune:

    Astea sint prostii.Rusia accelereaza pina la 100% pe inarmare si dispune de fortele existente.Contra lor se opun fortele NATO care in prezent constituie 2 % din potential.Pai daca inarmam NATO cu un PIB jumatate cit al Rusiei de macar 50% NATO singura FARA ajutor USA sparge fortele rusesti.Echivalentul potentialului de inarmare rusesc ce corespunde in randul NATO inmultit cu 20.Rusia p[oate sa cistige O BATALIE dar nu poate cistiga UN RAZBOI.Amin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top