Consilierul pentru securitate naţională al SUA, John Bolton, a avertizat luni China şi Rusia să nu-şi sporească sprijinul financiar pentru preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, afirmând că Venezuela ar putea să nu le plătească datoriile după ce Maduro nu se va mai afla la putere, relatează Reuters.

Bolton a spus că un guvern ales democratic al Venezuelei ar putea percepe cele două ţări drept puteri ostile pentru susţinerea a ceea ce a numit „regimul criminal” al lui Maduro pentru atât de mult timp şi ar putea opta să nu le plătească miliardele de dolari reprezentând împrumuturi.

Sprijinul în curs pentru Maduro „ar putea afecta plata datoriei după căderea lui Maduro”, le-a spus Bolton jurnaliştilor în Peru înainte de un summit privind criza politică din Venezuela.

John Bolton a spus că va susţine un discurs în cadrul summitului în cursul căruia va prezenta o nouă iniţiativă americană privind un transfer paşnic de putere în Venezuela. Rusia şi China au refuzat invitaţiile venite din Peru pentru a participa la summit, alături de peste 50 de ţări.

SUA, majoritatea statelor latinoamericane şi majoritatea democraţiilor occidentale au cerut ca Maduro să renunţe la putere, recunoscându-l pe liderul opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido, drept preşedintele de drept al ţării.

În ianuarie, Guaido a invocat constituţia pentru a-şi asuma interimar preşedinţia, afirmând că realegerea lui Maduro din 2018 a fost ilegitimă.

Rusia şi China continuă să-l sprijine pe Maduro, care a spus că Guaido este o marionetă a SUA şi care păstrează controlul majorităţii instituţiilor.

Guaido şi aliaţii săi au declarat în mai multe rânduri că China şi Rusia au şanse mai mari să-şi recupereze împrumuturile din Venezuela dacă Maduro va fi înlăturat. Totuşi, opoziţia a criticat unele împrumuturi din Rusia, care nu au fost aprobate de Adunarea Naţională.

Bolton a adăugat că Washingtonul se opune unor noi alegeri în Venezuela atâta timp cât Maduro va rămâne la putere pentru că guvernul său ar putea manipula sistemul electoral în favoarea sa.

El a numit actualele discuţii dintre guvernul lui Maduro şi opoziţie din Barbados „neserioase” şi a spus că prelungirea lor este în avantajul lui Maduro.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to John Bolton avertizează China şi Rusia să nu sporească sprijinul financiar pentru Maduro

  1. bogdan spune:

    Porcii kremlinezi iar se afla la capatul gresit al pu__ lii 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top