jurnal lb rusaJurnalele fostului șef al Comitetul Securității de Stat (KGB), Ivan Serov, publicat în luna iulie, scot la lumină cazul dispariției misterioase, în 1945, a lui Raoul Wallenberg, diplomatul suedez care a salvat de naziști mii de evrei unguri, scrie The New York Times.

Dispariția lui Wallenberg, unul dintre misterele celui de-al Doilea război mondial, a fost explicata de KGB-ist simplu, Wallenberg a fost rapit si executat într-o închisoare din Moscova la ordinul lui Iosif Stalin și a ministrului de externe Viaceslav Molotov.

Când Wallenberg a fost răpit de pe stradă, în suburbia Budapestei, suspiciunea a căzut aproape imediat pe KGB. În percepția ocupației sovietice, relatiile stabilite de Wallenberg cu naziștii și americanii de rang înalt aducea a spionaj, iar salvarea evreilor părea doar o scuză necredibilă. Dispariția lui Wallenberg a rămas inexplicabila și în epoca glasnosti a lui Gorbaciov și în haosul de după prăbușirea URSS-ului.

În 1957, Kremlinul a anuntat că, potrivit raportului medical incomplet, Wallenberg a murit în 1947, în închisoare, în urma unui atac de cord. După o lungă corespondență  cu arhivele FSB, cercetătorii suedezi au ajuns la concluzia că moartea lui Wallenberg a fost cel mai  probabil una violenta.

Amănuntele sunt clarificate de jurnalele unuia dintre liderii NKVD-MVD în 1941 – 1953, primul presedinte al KGB  între 1954 – 1958 ani și șef al GRU între 1958 – 1963 – generalul Ivan Serov.

Jurnalele lui Serov conțin mai multe referiri la documente necunoscute anterior despre Wallenberg, inclusiv nota privind incinerarea diplomatului. Într-un alt document este citat Viktor Abakumov, care a condus securitatea statului înainte de Serov, dar care a fost judecat și executat în timpul ultimelor epurări ai lui Stalin din 1954. Abakumov ar fi mărturisit în timpul interogatoriului că ordinul de a-l elimina pe Wallenber a venit de la Stalin și ministrul de externe Viaceslav Molotov.Wallenberg

Serov nu a avut nicio îndoială că Wallenberg a fost lichidat în 1947. Istoricul Nikita Petrov, autorul unei biografii științifice despre Serov, spune că, în documentele oficiale publicate de partea sovietică, cuvântul „ucis”, așa cum este scris de Serov, nu a sunat niciodată.

Petrov a remarcat că memoriile nu sunt la fel de solide în probatoriu ca documente oficiale, dar Serov scrie ca a citit dosarul lui Wallenberg. Fostului diplomat suedez seful KGB îi dedica aproximativ șase pagini de text scris în limbaj birocratic sec. Serov susține că Hrușciov, succesorul lui Stalin, i-a cerut să investigheze incidentul cu Wallenberg, sa pregateasca un răspuns pentru suedezi și sa-l ajute la „curățarea” serviciilor de oamenii lui Molotov.

Serov recunoaste ca nu a putut să clarifice circumstanțele morții lui Wallenberg și nu a găsit nicio dovadă în favoarea versiunii ca suedezul ar fi fost spion.

Jurnalele – descoperite într-un compartiment secret

Cartea „Notitele din valiza. Jurnalele secrete ale șefului KGB, găsite la 25 de ani după moartea sa”, se bazează pe jurnalele lui Ivan Serov.

Primul presedinte al KGB a tinut jurnal de când a venit la Lubianka, în 1939. A notat cele mai importante evenimente: din război și de după și a  scirs în jurnale chiar și după ce a devenit șeful KGB și GRU.

Jurnalele au fost ținute in mare secret. Însuși faptul că reflecta în scris anumite aspecte ale serviciului, întâlnirile și discutiile cu autoritățile superioare, inclusiv cu Stalin, puteau fi asimilate cu divulgarea secretului de stat. În timpul războiului, pentru o asemenea activitate, orice ofiter era trimis direct in fata Tribunalului militar. Așa se explica de ce ofiterii KGB nu au lasat dupe ei memorii. Cu exceptia lui Ivan Serov.

Generalul a murit pe 1 iulie 1990.

În 2012, la reședința de vară a acestuia, moștenită de nepoata sa, Vera Serova, au inceput lucrarile de modernizare. Demolarea unor pereți interiori a dezvaluit un compartiment ascuns, in care se aflau 3 valize.

„În timpul reparațiilor în garaj, am găsit trei valize ascunse in perete, erau pline de manuscrise. Am avut nevoie de mai mult de un an pentru a scana toate mansucrisele ” – a declarat nepoata lui Serov, citata de „Moskovski Komsomolets.”

Jurnale mai contin descirerea singurei vizite a lui Stalin pe front, în 1943, care a fost pregatita in secret de paza lui Stalin de catre Serov. Tot in jurnale kgb-istul respinge mitul despre salvarea miraculoasă a lui Hitler.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top