Justiţia rusă a decis marţi că este legal refuzul serviciilor secrete de a dezvălui circumstanţele morţii într-o închisoare a KGB a diplomatului suedez Raoul Wallenberg a cărui familie încearcă să lămurească acest mister, transmite AFP, potrivit agerpres.ro.

Familia Wallenberg a depus o plângere împotriva urmaşului KGB, FSB, care îi refuză de mai mulţi ani accesul la arhivele sale. În septembrie, justiţia rusă a respins această plângere, determinându-i pe Wallenberg să facă apel.

Un reprezentant al FSB a afirmat marţi în cursul şedinţei de judecată că publicarea dosarului lui Raoul Wallenberg ar putea duce la divulgarea de informaţii despre colegii săi de celulă ceea ce ar stânjeni familiile acestora.

Născut în 1912, Raoul Wallenberg a salvat la Budapesta mii de evrei unguri eliberându-le documente sudeze în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar la 17 ianuarie 1945 a fost arestat de soldaţi sovietici şi a dispărut.

În 1957, Uniunea Sovietică a dat publicităţii un document arătând că el a fost închis la Lubianka, sediul KGB, şi că a murit din cauza unei crize cardiace la 17 iulie 1947. Această versiune a ridicat de la început numeroase semne de întrebare, în special în rândul istoricilor care sunt de părere că este posibil să fi fost executat.

La rândul său, FSB a afirmat că este ilegal să furnizezi informaţii despre „viaţa personală” a deţinuţilor timp de 75 de ani, până în 2020 sau 2022 în ce îl priveşte pe Raoul Wallenberg.

El a mai susţinut că nepoata diplomatului suedez a primit deja toate dosarele în care este menţionat numele lui Wallenberg, găsite de un grup comun de lucru alcătuit din specialişti şi istorici.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Justiţia rusă aprobă refuzul FSB de a face lumină în cazul morții diplomatuui suedez Raoul Wallenberg

  1. bogdan spune:

    Auzifrate la porci 75 de ani ! Si peste 2 ani vor spune 100 si tot asa ! Va dati seama ce inapoiata e tara Pitikului ? Pana si in USA se desecretizeza dosarele importante in functie de clasificare la 50 sau 60 de ani ! Dar in acest caz e vorba de crime ale URSS nu secrete de stat ! Natiune inapoiata !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top