Vicepreședintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Dumei de Stat a Rusiei, Leonid Kalașnikov a declarat, joi seară, că denunțarea acordului privind tranzitul militarilor ruși în Transnistria de către Rada Supremă a Ucrainei transform acest teritoriu într-o ”cetate asediată”, informează noi.md.
Potrivit oficialului rus, deputații ucraineni subminează relațiile militare cu Federația Rusă și destabilizează situația din Transnistria.
„Prin această denunțare, Ucraina nu doar că subminează relațiile militare cu Rusia, pe care și așa nu le are, ea provoacă și un război pe care îl alimentează special, numai că puțini înțeleg asta. Ce se va întîmpla cu pacificatorii ruși care acum se află acolo (în Transnistria) în misiune? Cum să ajungă acolo? Pe cale aeriană nu pot, pentru că nu au coridor de zbor, iar pe cale terestră nu pot trece”, a adăugat Kalașnikov, potrivit Ria Novosti.
Oficialul rus a mai menționat faptul că Moldova și Ucraina sufocă economic și militar regiunea transnistreană prin intermediul ”Acordurilor de Asociere la UE”.
„Pe de o parte se află Moldova, care s-a asociat cu Uniunea Europeană. Pe de altă parte se află Ucraina, care la fel a semnat Acordul de asociere cu UE. Moldova sufocă Transnistria economic, or, Chișinăul nu a inclus ncio întreprindere de pe teritoriul Transnistriei în lista agenților economici care fac comerț cu UE, iar Ucraina, în afară de sugrumarea economică, mai acționează acum și prin mijloace militare”, a conchis Leonid Kalașnikov.
Transnistria, un cap de pod pentru Rusia în proiectul strategic ”Noua Rusie”
Denunțarea celor cinci acorduri de cooperare militară între Ucraina și Rusia care reglementa dreptul de tranzit armatei ruse către Transnistria este o măsură de contrabalansare a viitoarei ofensive pe care Putin o pregătește în Donbass cu scopul de a crea un stat tampon sub numele de Noua Rusie, de la Marea de Azov la Odessa și respective gurile Dunării.
În momentul de față, Rusia are aproximativ 1500 de militari cantonați în Transnistria, teritoriu separatist din cadrul Republicii Moldova și este în imposibilitatea ca în cazul unei ofensive militare să nu poată să își aprovizioneze soldații dislocați în acest teritoriu separatist.
”După cum se prezintă situaţia, trebuie să ne gândim şi să găsim o soluţie. Nu ar trebui să renunţăm la Transnistria şi Moldova”, declara Vladimir Komoedov, preşedintele Comisiei de apărare din Camera inferioară a Parlamentului rus, potrivit agenţiei de presă Interfax.
Printre acordurile anulate joi de Parlamentul ucrainean figurează unul privind cooperarea în domeniul militar, semnat de Guvernele rus şi ucrainean la Soci pe 25 noiembrie 1995 şi ratificat de Legislativul de la Kiev la 10 ianuarie 2002, potrivit Interfax.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.