„În ultimele zile, doi oficiali ruși – ministrul de externe Serghei Lavrov și președintele Dumei de Stat Veaceslav Volodin – au declarat în interviuri separate că guvernul lui Vladimir Putin se pregătește să pună capăt participării Rusiei în Consiliul Europei”, scrie opozantul rus Vladimir Kara-Murza, pe paginile The Washington Post.

„Dacă Rossit-ul, așa cum l-a numit secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, va avea loc, aceasta va însemna nu numai refuzul protecției cetățenilor ruși pe baza Convenției Europene a Drepturilor Omului și a accesului la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, ci și continuarea încercărilor lui Putin de a reorienta Rusia în opusul Europei”, crede autorul.

Kara-Murza observă că, din punct de vedere geografic, o parte semnificativă a teritoriului Rusiei se află în Europa, iar cultura, mentalitatea dominantă și afilierea religioasă a Rusiei sunt de asemenea europene.

Rusia a devenit membru al Consiliului Europei în 1996, iar în 1997 președintele Elțîn a cerut crearea unei Europe, în care ”țările mari și mici să fie parteneri egali, uniti de principiile comune ale democrației”.

Autorul remarcă: „Succesorul lui Elțin nu a împărtășit același principiu. Deși Rusia a rămas în mod oficial membru al Consiliului Europei, guvernul lui Putin i-a negat spiritul”.

Autorul reamintește că, în 2016, delegația rusă s-a retras din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, în 2017 Rusia a încetat să plateasca contribuțiile la bugetul Consiliului Europei. „Dacă situația rămâne aceeași, în iunie 2019 cea mai mare țară din Europa va înceta automat să fie membru al Consiliului Europei”.

„Putin cu siguranță că va fi mulțumit. Prin toată politica internă și externă a ultimilor ani, Kremlinul a încearcat să respingă principiile Europei moderne”. Într-un raportul oficial, întocmit de guvernul rus în urma cu câțiva ani, se declara deschis că „Rusia nu este Europa”.

Aceasta declaratie exprimă concis esența dezacordului dintre opozitia democratica si Kremlin. Așa cum spunea [Boris] Nemțov într-unul din ultimele interviuri: „Credem că Rusia este o țară europeană, că alegerea noastră de civilizatie este europeană”.

Chiar și guvernul sovietic, care a existat zeci de ani, nu a putut schimba definitiv această orientare. În cele din urmă, indiferent cât de mult nu s-ar sforța, nici Vladimir Putin nu va putea s-o schimbe”, concluzionează autorul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Kara-Murza: Putin se pregătește de ”Rossit”

  1. bogdan spune:

    Ce este aia rusia ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top