Karimov alegeriEste viu sau mort Islam Karimov, dictatorul care de 25 de ani deține puterea în Uzbekistan?

Autoritățile din această țară asiatica post-sovietica insista ca presedintele este în stare stabilă, desi a avut un atac cerebral.

În timp ce știrile neconfirmate despre moartea lui Islam Karimov circula, situația din Asia Centrală capata o evoluție fără precedent. Sub autoritatea lui Karimov, cea mai importantă țară din regiune (dpdv geografic si demografic) s-a transformat într-un „stat polițienesc post-sovietice clasic”, cu un regim corupt, crud și sfidător.

În 2005, după ce dintr-un penitenciar au evadat mai multi detinuti, oamenii s-au adunat in piata centrala din Andijan. Fortele de securitate au ucis atunci complet irational peste 100 de protestatari. Evident ca SUA au condamnat masacrul. Autoritățile au raspuns închizand birourile ONG-urilor internaționale, au supus unui val de represiune pe apărătorii drepturilor omului și pe dizidenții locali.

Desi noi vorbim permanent despre Rusia ca inoveaza in materie de autocratie, adevaratul pionier în regiunea post-sovietica a fost Uzbekistanul. Toate activitatile religioase neînregistrate au fost interzise aici inca din 1998, în 2005-2006 au fost expulzate aproape toate ONG-urile străine; accesul la rețelele sociale e blocat, disidenții au fost răpiți și intemnitati ilegal, fie au fugit, refugiații politici – uciși în Suedia, Turcia și alte țări.

De aceea, putini sunt cei care speră într-o „primăvară uzbecă” după moartea lui Karimov. Puțina opoziția politică a emigrat și este activa în principal pe Internet. O grămadă de site-uri și grupuri mici de dizidenți isi irosesc cea mai mare parte din energie pe lupte interne și în eforturile de a scăpa de asasinii lui Karimov. În tara nu exita societate civilă independentă, ONG-uri sau asociații independente, sindicate etc. Regimul controleaza toate aspectele vieții.

Vestea morții lui Karimov va fi o lovitură asupra sistemului, care este slabit de criza economica care a cuprins regiunea.

”De la noul conducator se asteapta renuntarea la izolaționismul rigid al lui Karimov”, crede Nat Shinkkan, de la Nations in Transit, un proiect al Freedom House. ”Karimov nu a căutat prietenia vecinilor săi și s-a distanțat de marile puteri – și de Rusia și de țările occidentale. A apelat insa la portofelul gros al Chinei. Ca și alte țări din regiune a avut cu Beijingul o cooperare mai activă decât era de așteptat. Dar interesele Chinei sunt înguste în comparație cu rivalitatea geopolitică tradițională dintre Rusia și Statele Unite ale Americii”, – spune Shinkkan.

Cu toate acestea, noul lider al Uzbekistan ar putea avea nevoie de noi surse de finanțare, iar stabilirea de relații cu vecinii ar putea impulsiona popularitatea sa în țară.

„Rusia este prea strâmtorata cu banii, astfel încât ea nu mai poate acționa în calitate de sponsor. Succesorului in ramane fie sa atraga mai multe investiții chineze (cu riscul ca acestea sa declanșeze naționalism local), sau sa ceara ajutor de la instituțiile dominate de Occident (înfuriind astfel Moscova). După acțiunile Rusiei în Crimeea, Asia Centrală se uita mai prudent decât de obicei, și este logic să se presupună că orice lider nou dupa Karimov va avea o frica la fel de mare de ”revoluțiile de culoare”, cat si de „omuletii verzi” ai lui Putin. În Uzbekistan, spre deosebire de Kazahstan, sunt puțini etnici rusi, dar din cauza faptului că milioane de uzbeci lucrează în Rusia, țara este vulnerabilă la presiunile Moscovei. Totodata, Rusia are în apropiere baze militare (în Kârgâzstan și Tadjikistan)”, afirma Shinkkan.Islam Karimov

Nu există niciun succesor evident pentru Karimov. Conform opiniilor populare, principalii candidați pentru președintie sunt șeful Serviciului Național de Securitate (SNB) Rustam Inoiatov, ministrul de Finanțe – Rustam Azimov și prim-ministrul – Shavkat Mirzijaev. Inoiatov reprezinta muschii regimului lui Karimov, dar lui nu-i place expunerea publica. Asimov e considerat mai „secular”, el poate fi mai deschis la ideea schimbarii politicii economice în Uzbekistan”, – crede expertul. La randul sau, Mirzijaev este considerat un lider dur.

Între timp, rețelele sociale glumesc: „Karimov a murit, dar medicii se tem să-i spuna despre asta”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

5 Responses to ”Karimov a murit, dar doctorilor le e frică să-l anunțe”

  1. Metalic972 spune:

    Ce frumos ar fi ca intro săptămâna Karimov sa iasă din spital iar voi sa rămâneți ca cacatii cu articolul vostru fals.

  2. bogdan spune:

    demente din spatiul exsovietic -sau neosovietic…

    • nada spune:

      Taci dracului ma paduche securist si tradator de tara, ca esti una din bestiile cu aspect uman care dupa ce ati pierdut independenta Romaniei, nu prin lupta, ci tradandu-va neamul, tara, istoria si stramosi, ca ultimele jeguri ale planetei si ale istoriei si pentru ca aceasta bicisnicie nu va este de ajuns, acum propvaduiti ura interetnica fata de un popor cu istorie cultura si mai ales viitor de pe pozitia unor paduchi sau viermi de cacati, ca asta suntetivoi,
      Asa ca invata ca paduchii nu au cuvant de spus, ci trebuie starpiti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top