„Cu siguranță că, după câteva zeci de ani, revista Forbes va alcatui si un rating al celor mai mari „clovni politici de la începutul secolului XXI”, în care va include, probabil, și ziarul Financial Times, care a scris ca ”privatizarea”  Rosneft este „triumful personal al lui Putin” – scrie jurnalista Karina Orlova, pe pagina sa de Facebook.

Redam in continuare textul autoarei.

„Desigur, articolul laudativ a fost scris înaintea primelor dezvăluiri despre afacere, înainte să se afle ca banca Intesa (a prietenului unui prieten al lui Vladimir Putin – Silvio Berlusconi), care va finanta 75% din tranzacție, și înainte să se afle de „sindicatul de patru sau cinci bănci rusești” care, împreună cu Intesa, vor finanta vânzarea „Rosneft” unui consorțiu fondat de Fondul de investiții Qatar (QIA) și Glencore. Iata acum se dovedește că, banca din Rusia care de fapt finanteaza tranzactia este „Gazprombank”.

Și, oricum, sa nu suspectezi o mare înșelătorie în cazul privatizării „Rosneft” era imposibil, doar daca ai trăit în ultimii douăzeci de ani pe Lună.

Dar cum arată, în ciuda sancțiunilor occidentale, „triumful lui Vladimir Putin” în realitate?

Consorțiul format de Glencore si QIA a cumparat o participatie de 19,5% din Rosneft pentru 10,2 miliarde de euro. QIA a plătit doar 2,5 miliarde de euro. Glencore – 300 de milioane de euro, pentru care a creat o companie separata Glencore Equity, iar în comunicatul sau de presă a spus direct că își limitează răspunderea sa în tranzacție pana la suma de 300 de milioane de euro.

Restul de 7,4 miliarde de euro pentru achiziționarea acțiunilor „Rosneft” reprezinta împrumuturi. Acest lucru înseamnă că în cazul în care acțiunile „Rosneft” vor scădea în preț cu mai mult de 5,7% (reprezentand cele 300 de milioane de euro în raport cu cota de 50% a Glencore din consortiu), Intesa fie va cere de la Glencore să completeze restul de bani, fie va lua măsuri asiguratorii pe actiunile „Rosneft”. Glencore cu siguranta ca nu va oferi diferenta de bani, pentru că deja a anuntat acest lucru. Prin urmare, scopul Glencore în tranzactie, o firma care are o istorie lungă și o relație strânsă cu Vladimir Putin, este de a ceda actiunile catre Intesa.

Corespunzător, Intesa va lua actiunile „Rosneft” și le vinde către o terță parte sau părți. Aici intervine si explicatia ce cauta Intesa in aceasta tranzactie. Cine va/vor fi partea terța nu se va afla, pentru că este o afacere privată. Dar putem ghici. Va fi probabil un alt fond sau offshore tip „bunica_Alinei_Kabaeva” (la noi am zice ”Matusa_Tamara” – n.r). De aceea se afla in schema si ”sindicatul de bănci rusești”, în special „Gazprombank”.

Și se va derula o afacere minunată, în care, în cele din urmă, „Rosneft” este privatizat în mod „triumfator”, iar învingătorul se pare ca și-a asigurat un pachet de acțiuni numai bun pentru retragere din viata publica.

Dar, daca a doua parte a acestei mari afaceri urmează să se întâmple, privatizarea „Rosneft”, în care cumparator si vanzator este statul rus ( „Gazprombank” aparține statului și cuscrului lui Vladimir Putin, tatal lui Kirill Șamalov), este cu adevarat un  „triumf” greu de egalat.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (7 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

One Response to Karina Orlova: „Cum arată „triumful” lui Vladimir Putin în realitate”

  1. bogdan spune:

    UIte asa ies la iveala „minunile” porkului pitic !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top