KasparovRusia de astăzi are șansă la viitor numai în cazul unei „resetari” a statalității sale, sustine politicianul rus Garry Kasparov, în articolul său „Inevitabilitatea alegerii istorice” de pe „Radio Liberty”.

Liderul opoziției sustine că, după ultimul sau articol – „Rusia după Putin” au inceput discutii. „Pentru prima dată în ultimii ani, tema organizarii Rusiei dupa Putin nu mai este percepută cu scepticism,  a devenit subiect de discuție pentru o gama larga de persoane”, – a scris Kasparov.

Potrivit lui, faptul că această dezbatere exista arată că „partea gânditoare a societății nu mai percepe putinismul ca pe ceva fara alternative (cel puțin în viitorul apropiat), și aceasta înseamnă că, în viitorul foarte apropiat, dorința de schimbare poate cuprinde o parte tot mai largă a societatii”.

Kasparov a subliniat că unul dintre cei mai importanți factori care vor determina evoluțiile viitoare, ar fi modul in care președintele rus, Vladimir Putin, va fi înlăturat de la putere.

„Varianta unei plecare mai mult sau mai puțin voluntare, dupa exemplul lui Pinochet și Jaruzelski, nu ar trebui luata in serios, pentru că este fundamental în contradicție cu logica actualului regim. Variantele loviturii de palat sau a protestelor în masă au sanse relativ puține de succes” – crede Kasparov.

Potrivit lui, cel mai probabil, „regim va cădea ca rezultat al unei combinații a celor două scenarii, când pe fondul tulburarilor populare cauzate de prăbușirea socio-economică și o serie de infrangeri de politică externă, cea mai vinovata parte a elitei conducătoare în cele din urmă va îndrăzni să scape de liderul esuat”.

„În acest scenariu, inițial, ţara va ajunge în mâinile unora dintre cei care fac parte din regimul actual. Nu conteaza vor fi „liberali” sau „vulturii din forţe”: în calitate de moștenitori direcți ai putinismului, ei vor controla întregul sistem al puterii executive, inclusiv agențiile de aplicare a legii, în mainile lor vor fi docilele instanțe și comisiile electorale, mașina de propagandă și resurse financiare uriașe „, – a spus Kasparov.

El a adăugat că organizarea imediată a noilor alegeri în astfel de condiții se va încheia 100% cu victoria lor, care „va oferi legitimitate externă a noului guvern”.

„În esență, aceasta ar însemna un „restart” al regimului, care va duce la un ” putinism-lite”, numai că de data aceasta fără Putin. Regimul updatat poate face unele concesii și să desfășoare o liberalizare parțială, dar esența sa și toate defectele generice, inclusiv furtul total și fărădelegea, precum şi expansionismul agresiv în relațiile tarile vecine, va continua „, – a scris opozantul.

Potrivit lui Kasparov, în astfel de condiții nu se poate vorbi despre construirea unui stat democratic cu o economie de piață funcțională. „Pentru a preveni o astfel de evoluție, opoziția non-sistemica ar trebui să fie gata ca în primele zile de după schimbarea varfului la putere, pana la dezmeticirea noului guvern, sa organizeze presiunea totală asupra guvernului pentru a impune propriul scenariu,” – a spus politicianul.

De asemenea, Lasparov a remarcat faptul că situatia este agravata de faptul că majoritatea oamenilor din țară vor face greu trecerea într-o nouă realitate politică.

„Este important să înțelegem că, după căderea regimului Putin, situația va fi mult mai rea decat in 1991. Atunci, Elțîn, în calitate  de președinte ales prin vot popular și sistemul format ca urmare a unor alegeri relativ libere ale deputaților poporului de diferite niveluri, au putut sa ofere o tranziție relativ calma a țării într-o nouă realitate politică „- a rezumat Kasparov.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (8 voturi, media: 4,50 din 5)
Încarc...

Related Posts

5 Responses to Kasparov: Căderea lui Putin va aduce Rusia în situaţia din 1991

 1. Dorelul spune:

  Laudati cat de bine a fost, este, si o sa fie ! 😀

  • Clau spune:

   sunt la miting sa rastoarne guvernul Moldovei 🙂 sunt ocupati acum. Revin ei cat de curand… o sa le simti duhoarea de opinca…

   • Catun spune:

    Rusii sunt disperati sa-si asigure continuitatea in Basarabia si sa subjuge romanii de acolo. FSBul deja a preluat conducerea violentelor. Acum aplica planul organizat si apoi cu ajutorul unei parti a armatei si politiei vor sa-si instaureze regimul dictatorial. Au aparut cativa acoperiti cu cagule care se afla chiar in mijlocul evenimentelor. Astia sunt sigur liderii fsbisti care au destabilizat Ucraina si Georgia.

 2. Dorelul spune:

  Haideti ma. Mancatorii de cacat, aveti cuvantul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top