Kaspersky Un număr de angajați ai companiei ruse „Kaspersky Lab” au legături strânse cu serviciile speciale ruse, scrie Bloomberg care citeaza șase foști angajați ai companiei, care au împărtășit informațiile în condiția anonimatului.

Potrivit Bloomberg, în 2012, din companie au plecat mai multi manageri de top, locurile lor fiind preluate de oameni ai serviciilor militare de informații și de securitate din Rusia. Se remarcă faptul FSB apeleaza deseori la baza de clienți ai „Kaspersky Lab”, care contine aproximativ 400 de milioane de utilizatori.

În același timp, potrivit unor surse, Kaspersky a decis să renunțe la un IPO cu firma americana de investitii General Atlantic, iar angajații companiei au primit o scrisoare interna în care sunt anuntati că de acum incolo funcțiile de conducere în „Kaspersky Lab” vor ocupate doar de ruși. Oficialii companiei au negat existența acestei scrisori.

De asemenea, Bloomberg constată că, fondatorul companiei, Evgeni Kaspersky a lucrat pentru KGB. Acest detaliu din viața sa a fost folosit pentru a promova produsele companiei pe piața japoneză, dar de atunci, pentru o lungă perioadă de timp informația nu s-a mai vehiculat.

Potrivit unor surse, Evgeni Kaspersky se intalneste saptamanal la băi împreună cu mai mulți membri ai serviciilor de securitate din Rusia. Kasperky afirma ca scopul acestor întalniri este exclusiv de intretinere a relatiilor de prietenie.

Eugene-Kaspersky

Fondatorul Kaspersky

În plus, Bloomberg scrie că, în 2014, mai multi manageri de top, printre care directorul tehnic Nikolai Grebennikov, precum și şeful filialei din America de Nord – Steve Orenberg, i-au cerut lui Evgheni Kaspersky să demisioneze din funcția de CEO. Ca urmare, cei doi manageri au fost concediați.

Potrivit jurnaliștilor, responsabil de interacțiunea cu autoritățile statului rus în cadrul  „Kaspersky Lab” este un fost ofițer KGB – Igor Cekunov. Acesta detine functia de director adjunct al departamentului juridic. Cekunov este unui dintre prietenii lui Kaspersky, permanent participant al intalnirilor de la băi. Din 2013, el conduce o echipa de 10 de profesionisti, care asistă FSB și alte servicii ruse si are acces la toate datele companiei.

Potrivit lui Chris Doggett, Managing Director al biroului din America de Nord „Kaspersky Lab”, toate datele transmise FSB de membrii echipei lui Cekunov sunt anonime, dar două surse Bloomberg sustin ca acestea pot fi identificate, iar FSB a fost în măsură să detecteze anumite calculatoare în cursul investigațiilor sale.

Amintim ca, recent, „Kaspersky Lab” a acuzat direct Agenția Națională de Securitate din SUA publicand un raport privind activitățile serviciilor de informații străine. Reprezentanții companiei sustin ca au gasit un spyware instalat din fabrica în hard disk-urile unor producatori precum Seagate, Western Digital, Toshiba, care permite accesarea de informații pe majoritatea calculatoarelor din lume. Kaspersky a afirmat ca virusul a fost dezvoltat si raspandit de Agenția Națională de Securitate din SUA.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top