Kazahstanul va înlocui literele chirilice din alfabetul său cu cele latine, ca urmare a ordinului emis de către președintele Nursultan Nazarbaev. Fosta republica sovietica rupe astfel ultima legatura cu ”trecutul rusificator”, manifestat din plin în perioada existenței URSS.

„Vom începe lucrul pregătitor (pentru trecerea la alfabetul latin – n.r.). Guvernul ar trebui să stabilească un grafic de tranziție al limbii kazahe la alfabetul latin,“ – se spune în decizia lui Nazarbaev, citata de Interfax.

Perioada de tranziția este programata să aibă loc în următorii doi ani.

„Până la sfârșitul anului 2017, după consultări cu oameni de știință și societate, ar trebui dezvoltat standardul noului alfabet kazah bazat pe grafia latină … Din 2018 va începe pregatirea cadrelor care vor preda noul alfabet și se vor publica manuale școlare“, – a ordonat Nazarbaev.

Cu toate acestea, înainte de sfârșitul perioadei de tranziție, alfabetul latin va fi folosit în paralel cu cel chirilic.

Kazahstanul este a 5-a fosta republica sovietica care, după prăbușirea URSS, a înlocuit alfabetul chirilic cu cel latin. Prima care a revenit la grafia latină a fost Republica Moldova. În 1989, înainte de destramarea URSS, versiunea din acel moment a alfabetului român a fost proclamată alfabet oficial în RSS Moldovenească, deși limba a continua să se numească oficial moldovenească.

Abia după proclamarea independenței Moldovei din 1991, „româna” a fost proclamată limbă oficială. Dupa Moldova au trecut la grafie latina țari precum Azerbaidjan, Uzbekistan și Turkmenistan. În unele dintre ele, de exemplu, în Uzbekistan, perioada de tranzitia inca nu s-a terminat, fiind utilizate ambele alfabete: documentele oficiale sunt emise cu litere latine, ziarele sunt publicate cu chirilice.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

9 Responses to Kazahstan este a 5-a republică ex-sovietică care adoptă grafia latină

 1. yehudy spune:

  dragi ivani, realitatea faptelor este numai una singura: TRUMP s-a pisat cu bolta pe putin 🙂
  si asta deoarece SUA are o populatie dubla fata de federatia rusa, SUA are un PIB de 14 ori mai mare decat federatia rusa, SUA are un buget militar de 12 ori mai mare decat bugetul militar al federatiei ruse 🙂

 2. SaakasBilly spune:

  O DA !! INTELEG DEJA !! TU ESTI DINTRE AIA CARE ZICE CA ISUS ERA BLOND CU OCHII ALBASTRII SI ROMAN !! BUN !! TREBE’ SA RECUNOS CA PE ASTA CA SI ATATURK ERA TOT BLOND CU OCHII ALBASTRII SI ROMAN ,CUM DE ALTFEL SUNTEN NOI TOTI ROMANII ,NU AM AUZITO INCA !! O STIU PE AIA CA IMPERIUL BULGAR AL ASSANESTILOR ERA DE FAPT IMPERIUL KALOIAN AL ROMANILOR !! ASSAN FIND UN NUME TRADITIONAL FOLOSIT DE ROMANI PANA IN ZIUA DE AZI !! SI PE COPII MEI II CHEAMA ASAN SI MEHMED !! MAI STIU CA NOI AM AVUT UN IMPERIU PANA DINCOLO DE SPANIA ,IN NORD DINCOLO DE NORVEGIA SI IN EST DINCOLO DE INDIA ,IAR CA INAINTE DE CHINEJI ACOLO AU LOCUIT CEI CU PIELEA ALBA CA ZAPADA,BLONZI SI CU OCHI ALBASTRII ,ADECA NOI ROMANII !! IN IDEEA ASTA SUNT SIGUR CA TOTI BLONZII CU OCHI ALBASTRII SUNT DE FAPT ROMANI DE-AI NOSTRII FARA SA STIE !! STI TU !! ALDE NEMTZII ,SUEDEJII ,NORVEGIENII , etc. !! GASESTI LAMURIRI MULT MAI EXACTE IN FABULA ” BROASCA SI BOUL ” ,E EPOPEIA NOASTRA ISTORICA ,FOARTE PE SCURT !!

  • mocanu dan spune:

   LA CARE NUME ROMANESTI FACI REFERIRE?ION,GHEORGHE,PETRU,PAVEL,LUCA,MATEI,MARIA ETC.SUNT NUME EVREIESTI DE INCRESTINARE….SI SA INTELEG CA TU FACI PARTE DIN RASA ALORA CU PIELEA GALBENA,PITICI SI CRACANATI CARE AVEAU FRIGIDERUL SUB SAUA CALULUI?

 3. mocanu dan spune:

  IN TEXTUL DE MAI SUS SE PRECIZEAZA BINE ,,LITERE CHIRILICE,,SI NU SCRIERE SLAVONA DEOARECE CHIRIL SI METODIU ORIGINARI DIN SALONIC AU EXPORTAT ALFABETUL GRECESC ADAPTAT LA O PARTE DIN POPOARELE SLAVE,CIT SI A NESLAVILOR DIN MOSKOVIA(MAREA TATARIE)….ACEASTA SCRIERE A FOST IMPUSA DE IMPERIUL BIZANTIN IN SFERA SA DE INFLUENTA…..DECI MUSCALII CUM NU AU ISTORIE COMUNA CU SLAVII,NUME DE TARA PLAGIAT(RUSINI)NU AU NICI SCRIERE….DEALTFEL EI NU AU NIMIC AL LOR PLAGIIND TOTUL DE LA SLAVI ….APROPO SALONICUL ERA IN PROVINCIA RUMELIA CARE ERA LOCUITA ATUNCI PREPONDERENT DE VLAHI…DECI CE ORIGINI AR FI AVUT CHIRIL SI METODIU?DAR KEMAL ATATURC CARE ERA NASCUT LA SALONIC SI ERA SINGURUL TURC BLOND CU OCHII ALBASTRII?

 4. SaakasBilly spune:

  Si astia se trag din daci si romi ??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top