steag kazahstanAutoritățile din Kazahstan au anunțat negocierea unui nou acord de parteneriat și cooperareacu Uniunea Europeană. Potrivit The Wall Street Journal, acordul este o afacere relativ modesta„, care pune accentul pe capacitatea limitată” a cooperării între țările UE și CSI.

Principalul obstacol al adancirii cooperarii il reprezinta poziția Rusiei, care a perceput negativ asocierea între Ucraina și Uniunea Europeană. În acest sens, Kazahstanul încearcă să se apropie de Europa, dar, în același timp, fara sa atraga mânia Moscovei.

Dupa au anuntat partile, acordul între Kazahstan și UE va consolida cooperarea în domenii cum ar fi securitatea alimentară, energetică și lupta împotriva terorismului.

Nu se referă la problema taxelor vamale și este un acord mult inferior celui de asociere pe scară largă semnat între UE și Ucraina, care a declanșat un conflict armat cu Rusia„, subliniază jurnaliștii.

Potrivit The Wall Street Journal, Kazahstanul cauta cai de apropiere de Europa care sa nu înfurie Rusia. De exemplu, Guvernul kazah a adoptat o așanumită Cale spre Europadar, în același timp, Kazahstanul este unul dintre membrii de bază al uniunii vamale condusa de Rusia.

În plus, parlamentele celor trei țări (Belarus, Rusia, Kazahstan) au ratificat deja acordul privind Uniunea Eurasiatică Economica.

Ne indreptam catre un nou nivel, mai ridicat de integrare, care va aborda mai eficient problemele de modernizare a economiilor noastre și îmbunătățirea competitivitatii„, a declarat președintele rus Vladimir Putin la reuniunea Consiliului Suprem Eurasia la nivel de șefi de state.

Între timp, acordul semnat de UE cu Kazahstanul este un motiv in plus pentru liderii europeni sa afirme că țările nu trebuie neaparat să aleagă între o cale exclusiva cu UE sau cu  Rusia.

Acordul dintre UE și Kazahstan urmeaza sa fie acceptat de parlamentele ambelor părți, iar oficialii speră ca acesta să fie semnat anul viitor.

Acesta este primul acord de acest nivel între UE și un stat din Asia Centrala. Noul document actualizează și extinde un acord mai vechi semnat între UE și Kazahstan în 1999„, mentioneaza The Wall Street Journal.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top