Decizia Rusiei de a nu participa la procesul Tribunalului Internațional al Organizației Națiunilor Unite pentru Dreptul Mării, în cazul atacului asupra navelor și marinarilor ucraineni din regiunea strâmtorii Kerci, a fost neașteptată pentru Ucraina, a declarat adjunctul ministrului de externe al Ucrainei, Elena Zerkal, în timpul audierilor de la Tribunalul ONU de la Hamburg.

„Această decizie a fost o surpriză pentru Ucraina, deoarece delegația rusă a participat la convorbirea telefonica pregătitoare cu președintele Tribunalului, care a avut loc pe 23 aprilie 2019”, a spus Zerkal.

Cu toate acestea, reprezentantul Ucrainei a menționat că Tribunalul a avut în trecut audieri și a desemnat măsuri provizorii împotriva Federației Ruse, în ciuda deciziei acesteia de a nu se prezenta la proces. Este vorba despre cazul Olanda versus Rusia în legătură cu arestarea navei Arctic Sunrise.

„Această decizie a Federației Ruse nu poate împiedica Ucraina să caute dreptate și justiție, inclusiv justiție internațională”, a adăugat Zerkal.

Ea a declarata ca în urma arestarii vaselor și echipajului ucrainean, Rusia a încălcat principiul de bază al imunității navelor militare, garantat de Convenția ONU privind dreptul mării.

Zerkal a notat că Ucraina nu a avut de ales și a depus plangere la Tribunalul ONU, deoarece Rusia a refuzat  soluționarea litigiului prin mijloace diplomatice.
„Ucraina a inițiat proceduri de arbitraj pentru a obține protecție juridică împotriva acestor încălcări”, a menționat Zerkal.

Ea a adăugat că comportamentul Rusiei este o violare flagrantă a Convenției ONU privind dreptul mării și a dreptului internațional.

„Imunitatea navelor de război este fundamentală pentru sistemul internațional. Navele de război și personalul lor nu pot fi arestate de agențiile de aplicare a legii din țări străine și supuse jurisdicției instanțelor acestor țări”, a spus ea.

În acest sens, Ucraina cere Tribunalului ONU să aplice măsuri provizorii, ținând cont de urgența situației – ca Rusia să elibereze imediat navele din Ucraina și pe membrii echipajelor.

Totodata, avocatii Ucrainei în Tribunalul Internațional al Organizației Națiunilor Unite pentru Dreptul Mării au combatut afirmațiile Rusiei despre comportamentul pretins provocator al navelor ucrainene in regiunea strâmtorii Kerci, pe 25 noiembrie 2018.

Avocatul Jonathan Gimblet a respins acuzațiile rusești că navele ucrainene ar fi „invadat în secret” apele teritoriale rusești. El a menționat că navele ucrainene au trecut anterior prin strâmtoarea Kerci și totul a fost fără incidente.
„Cu două luni înainte, alte nave ucrainene au trecut pe un traseu similar – de la Odesa la Berdiansk”, a spus Gimblet, demonstrând o hartă a traseului.

În plus, Gimblet a negat acuzațiile rusești de „acțiuni provocatoare” ale navelor ucrainene.

„Presupunerea că cele două bărci mici și ușor înarmate puteau constitui o amenințare … nu inspira încredere”, a spus Gimblet.

Avocatul a subliniat, de asemenea, că Federația Rusă însăși a blocat strâmtoarea Kerci, plasând în zona un petrolier.

„Chiar dacă aceste acuzații ar fi adevărate, și nu este așa, faptele arată o violare clară de către Rusia a Convenției (ONU privind dreptul mării)”, a adăugat avocatul.

Vineri, 10 mai, la Tribunalul Internațional al Națiunilor Unite pentru Dreptul Mării din Hamburg au început audierile deschise în cazul atacului rusesc asupra navelor ucrainene din stramtoarea Kerci.

În cursul audierilor, Ucraina a acuzat Federația Rusă de încălcarea imunității navelor militare si a cerut măsuri porvizorii împotriva Federației Ruse care sa duca la eliberarea marinarilor și navelor ucrainene.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Kiev: Moscova apelează la tertipuri avocățești pentru a evita răspunderea în fața Tribunalului ONU

  1. bogdan spune:

    Tipic pt porci !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top