SaakasviliProcurorul General al Ucrainei a respins cererea de extradare formulata de Ministerului de Justiție din Georgia pe numele fostului președinte al țării Mihail Saakașvili, scrie presa din Ucraina.

„Analiza Procurorului General al Ucrainei a ajuns la concluzia că există riscul ca cererea de extrădare a autorităților competente din Georgia pe numele lui Saakașvili sa se fi facut cu scopul persecuției politice. Extrădarea sa ar fi contrară prevederilor Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale”, a declarat serviciul de presă al Procuraturii Generale a Ucrainei.

Mihail Saakașvili, fost președinte al Georgiei în perioada 2004-2007 și 2008-2013,  a fost dat in cautare internationala de Georgia, pe numele acestuia fiind deschise mai multe dosare penale.

Mass-media georgiana îl citeaza pe avocatul lui Saakașvili – Otar Kakhidze care a anuntat că președintele Adunării Parlamentare a NATO, congresmanul american Turner Mile a adresat o cerere agentiei Interpol pentru refuzarea solicitarii de extradare facute de Parchetul din Georgia pe numele ex-președintelui, informează „Interfax”. Acocatul a declarat că o scrisoare similară a fost trimisa la Interpol și de președintele Comisiei Parlamentului European pentru Politică Externă – Elmar Brok.

Mihail Saakașvili a plecat din Georgia imediat după inaugurarea noului președinte – George Margvelashvili, în noiembrie 2013. În luna decembrie a aceluiași an, Saakasvili a început să predea la Scoala Americana de Drept și Diplomație a Universitatii Tufts. Saakașvili a consiliat în mod repetat noul guvern ucrainean. La sfarsitul anului trecut, el a renunțat la postul de prim-vicepremier al Ucrainei din cauza temerii de a nu pierde cetățenia Georgiei.

La mijlocul lunii februarie 2015, Mihail Saakasvili a declarat că intentioneaza sa participe din nou la alegerile parlamentare programate în Georgia în toamna anului 2016.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top