Autorităţile ucrainene au anunţat luni că livările de gaze din Rusia au fost sistate după ce ultimatumul acordat de Gazprom pentru plata datoriei a expirat în cursul dimineţii.

GazpromCompania Gazprom, controlată de statul rus a precizat, anterior, că a introdus, de luni, sistemul de plată în avans întrucât Kievul nu a achitat suma de 1,95 miliarde de dolari.

Sistemul de plată în avans înseamnă că se livrează doar cantitatea plătită în prealabil de ucraineni.

Suma invocată de Gazprom reprezintă datoria calculată de partea rusă pentru gazul furnizat şi neachitat.

Părţile nu au ajuns la niciun acord la ultimele discuţii derulate duminică.

Discount-ul aplicat de ruşi la gazele furnizate ucrainenilor a fost tăiat în aprilie şi preţul a fost majorat la circa 485 de dolari pe mia de metri cubi, cel mai mare din Europa.

Anterior, Kievul a achitat aproximativ 800 de milioane de dolari din suma datorată şi a obţinut, astfel, mai multe amânări.

Însă ucrainenii au refuzat achitarea integrală a datoriei în replică la creşterea preţului la gaz cu 80%.

Negocieri ruso-ucrainene pe această temă, sub medierea reprezentanţilor Comisiei Europene, s-au derulat săptămâna trecută însă fără rezultat. Ultima ofertă, prezentată ca atare de preşedintele rus Vladimir Putin, a fost de 385 de dolari pe mia de metri cubi de gaz şi a fost respinsă de reprezentanţii Ucrainei.

Rusia asigură 30% din gazul consumat în Europa şi jumătate din această cantitate tranzitează sistemul ucrainean de gazoducte, ceea ce înseamnă că o întrerupere a livrărilor pentru Kiev s-ar resimţi pe continent.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top