„Naftogaz” Ucriana, distribuitorul național de gaze, a câștigat arbitrajul împotriva Gazprom la toate articolele  disputate pe marginea contractului de furnizare a gazului semnat de cele doua în 2009, se arata intr-o declaratie a Naftogaz, transmisa de Interfax-Ucraina.

Arbitrajul de la Stockholm a respins în totalitate pretențiile Gazprom cu privire la articolul „take or pay”, in baza caruia Moscova cerea de la Kiev plata a 56 miliarde USD pentru gazul livrat dar neconsumat de Ucraina în perioada 2012-2017. Această parte a litigiului era cea mai mare pretentie financiara dintre părți.

Totodata, Naftogaz a obtinut reducerea volumelor obligatorii anuale de gaze cu mai mult de zece ori, în funcție de necesitatile sale interne.

În plus, Arbitrajul de la Stockholm a redus prețul gazului livrat de Gazpom cu 27,4%, care a ajuns astfel la 352 de dolari/1000 de metri cubi, fata de 485 dolari.
Naftogaz estimează efectul general pozitiv al deciziilor arbitrajului la peste 75 de miliarde de dolari pe întreaga durată a contractului de furnizare a gazului.

Compania ucraineana precizeaza ca judecatorii urmeaza sa se pronunte si asupra cererii Naftogaz fata de Gazprom pentru plata a 16 miliarde USD în cadrul acordului privind tranzitul gazelor. Deciza este așteptată la 28 februarie 2018.

Audierile la Curtea de Arbitraj de la Stockholm in litigiul dintre societatea ucraineană „Naftogaz“ și monopolul rusesc „Gazprom“ vizeaza termenii contractului de furnizare a gazelor naturale rusești semnat în 2009.

Aceste audieri se desfășoară dupa ce părțile nu au fost de acord cu privire la punerea în aplicare a hotarârii interimare luate de arbitraj în luna mai a acestui an.

La 31 mai, Arbitrajul de la Stockholm a respins cerințele Gazprom cu privire la principiul „take or pay”.

De asemenea, arbitrajul a satisfacut cererea Naftogaz privind revizuirea prețului gazului în contractul încheiat cu Gazprom și a anulat interdicția de reexport de gaze.

Naftogaz se judeca in două procese cu Gazprom. Primul vizeaza contract de tranzit de gaze, iar al doilea contractul vanzare/cumpărare de gaze naturale.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 4,20 din 5)
Încarc...

Related Posts

5 Responses to Kievul anunță victoria asupra Gazprom în arbitrajul de la Stockholm

  1. Bucuresti ora exactă! spune:

    „Gazul neconsumat,in ucraina,pare cam ciudat,in fine este treaba lor.Sunt curios daca”arbirajul”le da dreptate ucrainienilor,pentru pamantul furat Romaniei:bucovina,bugeacul etc.

  2. bogdan spune:

    Si aici Gazprom va trebui sa se conformeze ! Daca nu e nashpa ca va intra si sub sanctiuni si va fi si declasata de agentiile de rating internationale ! Daca pana acum era gluma de acum nu mai merge ! Daca Gazprom intra sub sanctiuni la cata nevoie are de capitalul strain si de tehnologie poate sa se numeasca falimentara ! Si asa abia ce a trecut pe plus anul asta ca a mai crescut pretul materiilor prime… Incet incet se face dreptate !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top