naftogazNaftogaz Ucraina avertizează Uniunea Europeană cu privire la amenințarea stopării tranzitului de gaze naturale din Rusia, a anunţat serviciul de presă al companiei ucrainene.

Naftogaz respectă contractele pe termen lung pentru furnizarea  catre consumatorii europeni de gaze naturale din Rusia și își dă seama schimbarea acestor acorduri necesită timp. În același timp, societatea constată că situația nu poate fi considerata drept stabilă. Situația actuală ar putea duce la o repetare a crizei gazului din 2009, când Gazprom” a oprit tranzitul de gaze spre Europa , avertizează Naftogaz.

Compania ucraineana explică: Încetarea, din data de 17 iunie, la inițiativa părții ruse, a contractului între Ukrtransgaz” și Gazprom export„, face imposibilă utilizarea de catre Gazprom” a instalațiilor subterane de stocare a gazelor de pe teritoriul Ucrainei. Astfel, Rusia nu poate satisface cererea UE în perioadele de vârf.conducte gaz Ucraina

În al doilea rând, lipsa legăturii directe între  Ukrtransgaz” și operatorii de sisteme de transport din țările vecine exclude posibilitatea echilibrarii volumelor tranzitului de gaze. Un astfel de contract, contrar reglementărilor în vigoare în UE, are numai Gazprom export„. Din cauza acestui contract monopolul rusesc controleaza transportul și vânzarea de gaze naturale la granițele estice ale Europei, arata Naftogaz”.

Naftogaz  Ucraina este obligata să avertizeze partenerii sai europeni cu privire la riscurile posibile și propune rezolvarea problemei prin eforturi comune in cadrul negocierilor tripartite UE Ucraina Rusia, a declarat serviciul de presa al Naftogaz.

În plus,  Naftogaz” subliniaza mutarea punctului de plata pentru gazul rusescde la granita de vest a frontierei Ucrainei, la granita de vest a Rusiei, va asigura tranzitul de gaze în UE și, în cele din urmă, securitatea energetică a UE.

gaze ucrainaAchiziționarea de gaz rusesc la frontiera Ucrainei cu Rusia va oferi companiilor europene posibilitatea sa dispuna de volumele cumparate inclusiv prin utilizarea capacitatilor de depozitare subterană de pe teritoriul Ucrainei. Kievul, la rândul său, va primi o legătură directă cu operatorii europeni de rețele de transport, creand astfel o structură de tranzit benefica pentru ambele părți „, a declarat președintele Naftogaz Ucraina, Andrew Kobolev.

În acest caz, compania consideră că prin plata gazului la granita intre Ucraina si Rusia, Gazprom” va pierde capacitatea de a santaja sau ameninta cu suspendarea livrărilor europene, asa cum a facut până in prezent, „acuzand pe nedrept Ucraina de sifonarea gazului destinat UE„.

Reamintim că, în conformitate cu contractul de tranzit dintre Rusia și Ucraina, Gazprom” trebuie sa pompeze anual prin Ucraina nu mai puțin de 110 miliarde de metri cubi de gaze naturale. In caz contrar  intra în vigoare clauza „tranziteaza sau plateste”. Gazprom” nu a respectat această clauza, desi volumul pompat pentru tranzit a scazut constant in ultimii patru ani.

În luna iulie, Naftogaz a trimis Gazprom propunerea de revizuire a contractului de tranzit din 2009, pe care gigantul energetic rus oricum nu-l respecta de mai mulți ani.

Ambele companii au depus cereri de arbitraj la instantele europene de profil.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top