Rada Suprema de la Kiev a sustinut joi, 19 aprilie, cu o majoritate covârșitoare, cererea președintelui Petro Poroșenko adresata Arhiepiscopului de Constantinopol, Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, de a oferi autocefalie Bisericii Ortodoxe din Ucraina, scrie presa ucraineana.

În declaratia lui Porosenko, citita in fata Parlamentului, se spune ca o astfel de decizie ar fi un act de „restabilire a dreptății istorice și de eliminare a vestigiilor unui proiect politic inventat de ierarhii Bisericii Ortodoxe Ruse – așa-numita “lumea rusă”.

La 9 aprilie, Poroșenko s-a întâlnit cu Patriarhul Bartolomeu în timpul vizitei sale în Turcia și a discutat despre problema unificarii bisericior din Ucraina, iar la 17 aprilie, șeful statului a declarat în fata liderilor fracțiunilor parlamentare din Kiev că Ucraina „nu a fost niciodată mai aproape de apariția propriei biserici locale autocefale“ și că această decizie ar putea fi luata pe 28 iulie, la Consiliul de la Constantinopol cu prilejul aniversarii a 1030 de ani de la crestinarea Rusiei Kievene.

De la începutul anilor ’90, în Ucraina există Biserica Ortodoxă Ucraineana cu Patriarhia la Moscova (BU-PM), precum și bisericile nerecunoscute – Biserica Ortodoxă a Ucrainei cu Patriarhia la Kiev (BU-PK) și Biserica Ortodoxă Ucraineană Autocefală (BUA).

Astfel, autoritățile ucrainene, cât și ierarhii BU-PK si BUA speră că o eventuală decizie pozitivă a Patriarhului Bartolomeu va reda crestinilor ortodocsi din Ucraina drepturle or istorice. În acest caz, Biserica autocefală unita din Ucraina va asculta direct de Constantinopol, așa cum a fost după crestinarea Rusiei Kievene în 998 și până la 1686, când Mitropolia Kievului a fost alipita la Patriarhia Moscovei.

Principalul obstacol în calea statutului autocefal al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, în opinia guvernului de la Kiev, va fi poziția Patriarhiei Moscovei, care a declarat deja că unificarea trebuie începuta de la BU-PM, nu de la „părțile sale separatiste“.

Vicepreședintele Departamentului pentru Relații Externe al BU-PM, protopopul Nikolai Danilevici este convins că inițiativa actuală a autorităților ucrainene are legatura cu alegerile prezidențiale viitoare. Spre deosebire de ierarhii celor doua biserici nerecunoscute, Biserica Patriarhiei Moscovei nu a trimis cerere către Patriarhul Bartolomeu sa emita un tomos (Decret bisericesc) în vederea crearii unei singure biserici ortodoxe in Ucraina.

În prezent, în Ucraina, au statut canonic doar Biserica Ortodoxă Ucraineană cu Patriarhia la Moscova ( BU-PM) și Mitropolia Basarabiei a Bisericii Ortodoxe Române.

Totodata, Biserica Ortodoxă din Constantinopol recunoaște „dreptul său istoric și canonic de a răspunde la apelurile sau întrebările credincioșilor ortodocși din Ucraina”, pe care o trateaza drept „biserica fiica a Constantinopolului”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top