Ministerul de Externe al Ucrainei l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Ungariei la Kiev pentru a exprima un protest ferm faţă de o serie de paşi inamicali ai Budapestei în raport cu Ucraina, informează portalul Ukrainska Pravda şi agenţia de presă Interfax-Ukraina, citând un comunicat al diplomaţiei ucrainene dat publicităţii joi, la două zile după această convocare.

Potrivit comunicatului, MAE ucrainean a subliniat la întâlnirea cu Laszlo Papp necesitatea ca Budapesta să pună capăt acţiunilor care afectează relaţiile bilaterale.

‘În pofida abordării constructive din partea părţii ucrainene pentru a rezolva problemele existente, ultimele acţiuni ale Ungariei sunt mărturie a faptului că a fost aleasă confruntarea în locul cooperării şi ingerinţa directă în afacerile interne ale Ucrainei’, se menţionează în textul publicat de diplomaţia Kievului.

Ministerul de Externe al Ucrainei denunţă în special ultimele declaraţii ale premierului ungar Viktor Orban cu privire la aspiraţiile euroatlantice şi de integrare în UE ale Kievului, care distonează cu politica Bruxellesului şi, în mare măsură, reflectă poziţia ‘ţării agresoare’, aşa cum numeşte Ucraina Rusia.

Diplomatului ungar i-a fost înmânată o notă cu cererea ca Budapesta să prezinte explicaţii oficiale în legătură cu instituirea postului de ministru responsabil cu dezvoltarea regiunii Transcarpatia şi cu programul de dezvoltare a grădiniţelor (maghiare) în bazinul carpatic, deoarece în sfera competenţei sale intră o parte din teritoriul suveran al Ucrainei, mai precizează MAE ucrainean.

La 28 iulie, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad (Bálványos), judeţul Harghita (România), premierul Viktor Orban şi-a exprimat îndoielile cu privire la realismul aspiraţiilor Ucrainei de a deveni membră a UE şi NATO, aminteşte Ukrainska Pravda.

Potrivit lui Orban, în calea aspiraţiilor Ucrainei stă dorinţa Rusiei de a restabili vechea ordine. ‘Este foarte clar că scopul ruşilor este să restabilească situaţia mai veche şi să-şi păstreze influenţa în Ucraina’, a spus el, subliniind că Rusia va continua să creeze o zonă tampon la graniţele sale.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top