Rata Supremă a Ucrainei (Parlamentul) a adoptat o lege care stabilește regulile de schimbare a subordonării comunitățile religioase.

Proiectul de lege sugerează că orice comunitate sau parohie își va putea schimba apartenența la o anumita biserica în cadrul adunarii generale, cu două treimi din voturi; proprietatea rămânând în posesia parohiei. Potrivit noii legi, cei care nu sunt de acord vor avea dreptul sa-și creeze propria organizație și vor conveni asupra modului de utilizare în comun a proprietății.

De asemenea, legea prevede actualizarea statutelor comunitatilor religioase în baza noilor reguli și reînregistrarea în decursul unui an de la intrarea in vigoare a legii.

Unul dintre autorii inițiativei, deputatul Vladimir Elensky, a declarat că proiectul de lege ar trebui să ajute comunitățile să „sară de sub Moscova”, deoarece procedura de trecere la o alta biserica nu era prevazuta înainte.

Biserica rusa din Ucraina sustine ca legea are ca scop ”eliminarea activităților sale prin confiscarea de tip raider”. Șeful departamentului juridic al bisericii ruse din Ucraina, Alexander Bahov, sustine ca legea permita ca persoane care nu sunt membri ai comunității sa initieze trecerea parohiei la o alta biserica.

În decembrie, în Ucraina a fost infiintata Biserica Ortodoxă Ucraineană, formata pe baza a două biserici ortodoxe necanonice, care in trecut si-au declarat independenta fata de Patriarhia de la Moscova. Patriarhia Ecuminca a Constantinopolului a acordat autocefalie noii biserici create.

La jumătatea lunii ianuarie, în Rada Supremă s-a anunțat că aproximativ 70 de parohii ale Bisericii Ruse din Ucraina au aderat la noua Biserica Ortodoxa a Ucrainei.

La 17 ianuarie, președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat că alte „peste 100 de parohii” doresc să se alăture Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Kievul obligă bisericile să se înregistreze din nou. Moscova acuză că se urmărește eliminarea Bisericii ruse din Ucraina

  1. bogdan spune:

    Bravo Ucraina ! Afara cu porcii si suporterii lor !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top