În ciuda „armistițiului școlar” (semnat pe 1 septembrie, ziua începerii în Ucraina a anului scolar), situația din estul Ucrainei rămâne fragilă, iar procesul de pace va fi discutat din nou săptămâna viitoare la Kiev, în prezenta ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier și a celui francez Jean-Marc Ayrault, a anunțat Steinmeier, la conferinta comuna cu omologul sau ucrainean, Pavel Klimkin, sustinuta la Berlin, transmite Ukrinform.
„Am discutat despre instrumentele asigurarii securitatii” – a spus Steinmeier, comentând pe marginea discuțiilor bilaterale cu ministrul Klimkin.
Șeful diplomației ucrainene, pe de altă parte, a recunoscut că „există foarte puține elemente pozitive pentru a vorbi despre un progres în Donbas”.
Klimkin s-a plâns că încetarea focului a durat de fapt doua zile, iar acum, din nou, au loc mai mult de 20 de atacuri pe noapte, inclusiv cu mortiere.
El a subliniat faptul că OSEC nu are nicio posibilitate reală de acces pe teritoriul Donbasului, aproape toate probleme misiunii de observare fiind legate de obstacolul muncii ei din partea Rusiei și a militanților rebeli. Nu există niciun progres în realizarea unui monitoring real al frontierei, fapt care va permite continuarea „fluxului de trupe regulate, mercenari și arme” spre Ucraina.
Klimkin a amintit și exercițiul militar fără precedent „Kavkaz-2016”, însemnand un număr imens de soldați concentrati la frontierele Ucrainei, creand o amenințare suplimentară la adresa stabilității.
Ministrul ucrainean a atras atenția și asupra faptului că la întâlnirea de la Minsk, de miercuri, Rusia a încercat să puna la cale o provocare „încercând să includă în munca de negociere pe cei împotriva cărora a deschis dosare penale”.
Ministrul german de externe a declarat că Ucraina poate conta pe sprijinul Germaniei, menționând în același timp că părțile implicate în conflict nu trebuie să uite de amnistie și despre legea privind statutul special al regiunilor Donețk și Lugansk.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
caca mache de ce nu vorbesti de saracia „luxoasa” din rusnacia? de salariile neplatite (de peste 1an la mineri)? de jegul si mizeria in care traiti? de consumul excesiv de alcool? Ne porti tu noua grija? Tu specimenul primitiv si salbatic dai lectii?